Scheveningen decor van WK Zeilen: beste zeilers en surfers komen in actie

Partnerbijdrage
Annette Duetz en Odile van Aanholt verdedigen hun wereldtitel.
Annette Duetz en Odile van Aanholt verdedigen hun wereldtitel. (Foto: Sailing Energy/Team Allianz)

Den Haag maakt zich op voor een van de grootste logistieke sportevenementen ter wereld. Van 10 tot 20 augustus vindt het Allianz wereldkampioenschap zeilen, kitesurfen en windsurfen plaats voor de kust van Scheveningen.

De beste zeilers ter wereld strijden voor de kust van Scheveningen om de wereldtitel in tien olympische klassen. Dit wereldkampioenschap is één van de grootste zeilsportevenementen en ook de belangrijkste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In totaal zullen er zo’n 1.200 zeilers van over de hele wereld deelnemen aan de races. Verspreid over tien wedstrijddagen belooft het een fantastisch zeilevenement van wereldformaat te worden.

Spectaculaire klassen

Tijdens het wereldkampioenschap komen tien olympische klassen in actie. De ILCA 6 en 7 (International Laser Class Association, 6 voor de vrouwen en 7 voor de mannen), is waarschijnlijk de bekendste boot. In deze klasse komt onder andere viervoudig wereld- en olympisch kampioen Marit Bouwmeester aan de start. Verder zal er gezeild worden in 49er en 49erFX. In de laatste genoemde klasse verdedigen Odile van Aanholt en Annette Duetz hun wereldtitel. Zij worden gezien als één van de favorieten. Ook de snelle tweemans catamaran de Nacra 17 en een andere tweemansboot de 470 hijsen de zeilen.
In de windsurfklasse zal voor het eerst dit jaar de iQFoil gevaren worden in plaats van de RS:X klasse. Drievoudig wereldkampioen en gouden medaillewinnaar van de Olympische Spelen van Toyko, Kiran Badloe, zal samen met drie andere Haagse toppers strijden om de felbegeerde wereldtitel. Ook is de nieuwe olympische discipline kitefoilen in het programma opgenomen. Kitefoilen is kitesurfen met een foil, waardoor de kiters op hun board boven het water komen te zweven. Ook met weinig wind kan zo nog flink snelheid gemaakt worden. Genoeg spectacul dus voor de kust van Scheveningen!

Mondiale zeilstad

Den Haag manifesteert zich al jaren als mondiale zeilstad. Vorig jaar werd hier ook al het jeugdwereldkampioenschap zeilen gehouden en afgelopen maand deed ook The Ocean Race Den Haag weer aan. Sportwethouder Hilbert Bredemeijer: “De zeil- en strandsporten zijn al jaren van groot belang voor Den Haag. We investeren bewust in de bijzondere kwaliteiten van onze stad. De keuze voor topsport aan de kust is ruim tien jaar geleden gemaakt. De beste zeilers, onze olympiërs, trainen hier op zee en hebben hun thuisbasis in het Topzeilcentrum. Den Haag is dé sportstad aan Zee!”

Haagse toppers volgen

Onder de ruim 1.200 deelnemers van het Allianz WK Zeilen bevinden zich 27 Haagse zeiltoppers (23 teams). Deze zeilers wonen en werken hier, ze vertegenwoordigen Den Haag en Scheveningen over de hele wereld. Het zijn stuk voor stuk topsporters die alles doen en laten voor hun einddoel. Onder de hashtag NED070 en sociale mediakanalen van Den Haag Topsport kan iedereen deze toppers volgen.
Het wereldkampioenschap in Scheveningen is vrij toegankelijk voor iedereen, een kaartje kopen is niet nodig. Dat wordt dit WK dus niet klaar zitten op de bank voor de tv, maar met een verrekijker op een strandstoel of vanaf het havenhoofd! Tijden het WK Zeilen zijn er bovendien allerlei activiteiten. Zo kunnen kinderen tijdens dit Festival aan Zee op het Noorderstrand onder andere zelf watersporten in het grote speciale waterbassin en iedereen kan er via schermen de verrichtingen op zee volgen.
Meer informatie is te vinden op allianzsailingsworlds.com

Kiran Badloe komt ook in actie.
Viervoudig wereld- en olympisch kampioen Marit Bouwmeester verschijnt in Scheveningen aan de start.