Infomarkt en workshops voor werkzoekende 45+’ers

Partnerbijdrage
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: PR Foto)

Op 16 november aanstaande organiseren Den Haag Werkt, UWV en de overige partners van RMT Haaglanden het evenement ‘Ontmoet de kracht van ervaring’. De titel zegt het al: een evenement voor 50-plus werkzoekenden. Met het evenement kunnen álle 50-plussers die op zoek zijn naar werk de kracht van hun ervaring laten gelden. Zij krijgen praktische tips en inspiratie om werk te vinden dat past bij hun competenties en talenten. Bovendien kunnen zij volop in gesprek met werkgevers die op zoek zijn naar gemotiveerde kandidaten. En er zijn allerlei praktische (gratis) workshops te volgen.

Workshops werkzoekenden

10.15 – 10.45 uur:         Praktijkverklaringen / Lessen uit het verleden, bieden kansen voor de toekomst – door Tim Oosterhuis (DHW) en Jurjen Dikker (RPA/regio); max 30 deelnemers.

Tim Oosterhuis en Jurjen Dikker gaan in groepjes de talenten van de deelnemers ontdekken door de vraag centraal te stellen, ‘Wat kan jij iemand leren?’ Dit koppelen ze dan aan het MBO kwalificatie dossier. Om aan te geven dat er toch nog heel veel mogelijkheden liggen en dat denken in skills belangrijker is dan een diploma van 30 jaar geleden. Het kan dus ook zo zijn dat een alleenstaande moeder met pubers dezelfde vaardigheden heeft als een verkoopster; namelijk hoe ga je om met klachten. Dit wordt gekoppeld aan een MBO-onderdeel.

11.00 – 12.00 uur:          Omgaan met verlies van werk – door Emilie Sax van der Weijden en Christel Langejan, FNV/CNV/RMTH; max 12 deelnemers.

Iedereen geeft een eigen betekenis aan werk. Het (dreigend) verlies van werk kan mensen diep raken, kan ook ander verdriet raken. Wat is jouw verhaal? Ervaar de kracht en helende werking van je verhaal doen.

11.00 – 12.00 uur:         Hoe ga je Succesvol naar werk? – door Kitty Scholtes en Ashti Kali

Wil je jezelf optimaal presenteren naar werkgevers? Dan is deze training iets voor jou! Je gaat in groepsverband actief aan de slag met je sterke punten, cv, profiel en brief. Daarnaast hebben we het over de kracht van netwerken/LinkedIn en oefenen we hoe je jezelf goed kunt neerzetten in een gesprek. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 dagdeel, verspreid over 2 maanden.

12.30 – 13.00 uur:          Loslaten van emoties en overtuigen rondom werk(verlies) – door                                  Valerie Soetens VCP/De Unie/RMTH; max 15 deelnemers.

Soms kunnen overtuigingen behoorlijk in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik vind toch geen baan waarvoor ik geschikt bent; ze zullen me wel te ouden vinden; ik heb te weinig opleiding; ik ben te oud om te switchen van richting; wat heb ik nou te bieden?” Ook negatieve gevoelens rondom het verlies van je baan kunnen het vinden van een nieuwe blokkeren. Met deze oefening kun je deze overtuigingen of gevoelens ‘on the spot’ loslaten.

13.00 – 14.00 uur:          PAUZE

14.15 – 14.45 uur:          Hoe ga je Succesvol naar werk? – door Kitty Scholtes en Ashti Kali

Wil je jezelf optimaal presenteren naar werkgevers? Dan is deze training iets voor jou! Je gaat in groepsverband actief aan de slag met je sterke punten, cv, profiel en brief. Daarnaast hebben we het over de kracht van netwerken/Linkedin en oefenen we hoe je jezelf goed kunt neerzetten in een gesprek. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 dagdeel, verspreid over 2 maanden.

15.00 – 16.00 uur:          Omgaan met (mogelijk) verlies van werk – Wat helpt om weer aan de slag te komen?! – door Nancy Tiepel en Jacobien Frijters CNV/James Loopbaan/RMTH; 12-16 deelnemers.

Wat gebeurt er als je je werk niet kunt volhouden, je talenten niet meer worden bent of je wordt ontslagen? Dit roept veel emoties op; hoe ga je hiermee om? En welk gedrag helpt je om succesvol te zijn in het vinden van je nieuwe gaan en om weer werkgeluk te gaan ervaren? De deelnemers gaan ervaringen uitwisselen en worden actief gevraagd om mee te doen.

Het evenement in het kort:

Wat? Ontmoet de kracht van ervaring
Wie? 50-plus werkzoekenden
Wanneer? Donderdag 16 november 2023
Hoe laat? 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur
Waar? Postillion Hotel, Waldorpstraat 15, naast Station Den Haag, Holland Spoor

Hoe aanmelden?
Werkzoekende 50-plussers kunnen zich aanmelden via: https://u.uwv.nl/oke .
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw aanspreekpunt bij UWV of bij Den Haag Werkt of bel het RMT Haaglanden via 085-4015984.

Waarom een Meet & Greet 50-plus?
De helft van de werkzoekenden in Den Haag/regio Haaglanden is 50 jaar of ouder. Deze 50-plussers vinden minder snel een baan. Hun kennis, expertise en ervaring zijn echter heel hard nodig op de arbeidsmarkt. Er is volop werk, dus nú is het moment voor 50-plussers om een passend, duurzame baan te vinden die past bij hun talent. Onderzoek wijst verschillende oorzaken aan waardoor het soms níet lukt om een nieuwe baan te vinden. 

50-plussers hebben bijvoorbeeld niet altijd de juiste papieren of sollicitatievaardigheden omdat zij een lang dienstverband hebben gehad. Voor werkgevers geldt dat impliciete vooroordelen een rol kunnen spelen. Onbekend maakt onbemind. Dit zijn belangrijke redenen om werkzoekenden en werkgevers juist nú bij elkaar te brengen.

Over UWV
Ieder mens wil meedoen in de maatschappij. Daarom helpen we mensen in hun zoektocht naar werk. Mocht dat niet lukken, dan zorgen we voor inkomen. Dat doen we voor meer dan 1,2 miljoen mensen met een WW, WAO, WIA, Ziektewet en een Wajong uitkering. Werkgevers staan wij bij in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. Denken mee over arbeidsvraagstukken en bieden arbeidsmarktinformatie aan. Alles heeft uiteindelijk één gezamenlijk doel. Een samenleving waarin zoveel mogelijk mensen meedoen.

Over Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Haaglanden
Het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Haaglanden zorgt samen met alle partners voor een soepele overgang naar (ander) werk voor werkzoekenden, met ontslag bedreigde medewerkers, heroriënterende zzp’ers en werkgevers die (tijdelijk) afscheid moeten nemen van hun medewerkers. Ook helpen zij werkgevers om hun medewerkers te behouden. Het RMT Haaglanden is een regionale netwerksamenwerking van diverse partners: UWV, Den Haag/Den Haag Werkt, MKB Den Haag, VNO-NCO, vakbonden FNV/CNV/VCP, ROC Mondriaan, SBB en de regiogemeenten Delft, Midden-Delfland, Westland en Rijswijk. Zie www.rmthaaglanden.nl

Het RMT Haaglanden werkt intensief samen met het Leerwerkloket Haaglanden (onderdeel Leven Lang Ontwikkelen).