‘Een medaille voor wie veel fietst’ - dit willen Zuid-Hollandse kinderen

Politiek
De kinderburgemeesters overhandigen het Provinciaal Kinder Akkoord aan gedeputeerde Potjer.
De kinderburgemeesters overhandigen het Provinciaal Kinder Akkoord aan gedeputeerde Potjer. (Foto: R. Zwinkels/Provincie Zuid-Holland)

“Jullie nemen nu beslissingen die gaan over de wereld waarin wij later zullen leven, wonen en werken. We hebben nu nog geen stemrecht. Daarom vinden wij het belangrijk om jullie vandaag al te kunnen vertellen wat wij belangrijk vinden.” Dat staat in het Kinder Provincie Akkoord dat de kinderburgemeesters van Zuid-Holland hebben geschreven in het bijzijn van Jaap Smit, Commissaris van de Koning Zuid-Holland. 

Provinciale Statenverkiezingen

Op 15 maart kunnen volwassen inwoners van Zuid-Holland van 18 jaar en ouder stemmen op een partij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Kinderen in Zuid-Holland mogen dit nog niet, maar hebben vaak wel ideeën over wat er beter moet en kan. Dat hebben zij samen op een rij gezet. De 16 kinderburgemeesters komen uit Hoeksche Waard, Capelle aan den IJssel, Zuidplas, Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Noordwijk, Dordrecht, Alphen aan den Rijn, De Rotte, Molenlanden en Waddinxveen. 

Drie thema’s

Nadat zij welkom waren geheten door de commissaris van de Koning, Jaap Smit, gingen ze aan de slag om te werken aan het akkoord. Dit deden ze onder drie zelfgekozen thema’s: natuur, wonen en vervoer. De drie vragen die centraal stonden, waren: ‘Wat zijn je zorgen?’, ‘Wat zijn volgens jou oplossingen?’ en ‘Wat heb je nodig om dat te realiseren?’


De kinderen overleggen over de thema’s. - R. Zwinkels/Provincie Zuid-Holland

Medailles voor fietsen en lopen

De kinderen maken zich zorgen om veiligheid in het verkeer. Oplossingen zouden meer vervoer over water kunnen zijn, beter OV en meer laadpalen voor elektrische auto’s. Ook fietsapps en loopapps waarmee je een medaille kunt behalen als je veel fietst of loopt werd als idee geopperd. De kinderen dachten verder onder meer aan dierenoversteekplaatsen en strengere handhaving op automobilisten die te hard rijden.

Zwerfafval opruimen voor poffertjes

Als het om natuur & klimaat gaat, maken de Zuid-Hollandse kinderen zich vooral druk om zwerfafval, meer op de fiets gaan en de noodzaak van meer groen - ook voor de insecten, die belangrijk zijn. Verder noemden ze de wens energie duurzamer te maken. Autovrije zondagen lijken de kinderen een prima plan, en zelf voedsel telen en opeten. Ze willen het zwerfafval opruimen stimuleren met wedstrijdjes en beloningen, zoals poffertjes. Andere opvallende ideeën zijn bomen voor dieren in weilanden zodat ze kunnen schuilen tegen de zon, boomhuthuizen met zonnepanelen en meer speeltuinen voor 10- tot 16-jarigen.


De kinderburgemeesters nemen de statenzaal van de provincie Zuid-Holland in. - R. Zwinkels/Provincie Zuid-Holland

Meer first dates

Op het gebied van wonen valt het de kinderen op dat er te weinig huizen zijn voor jongeren en vluchtelingen. “Vluchtelingen leven te armoedig, dit moet echt beter.” De leegstand vervangen voor flats en/of studentenwoningen lijkt hen een goed idee. Meer flats vinden ze sowieso een goed plan. En meer speelplekken voor oudere jongeren zoals sportvelden en buurthuizen zijn ook nodig. Een creatieve oplossing voor de woningnood: mensen stimuleren om sneller te gaan samenwonen. Daarvoor zou de provincie volgens hen vaker first dates kunnen organiseren.

De zorgen en adviezen in het Kinder Provincie Akkoord worden overhandigd aan de formateur van het nieuwe provinciebestuur.