Hart voor Den Haag vindt het ‘betuttelend’ om fastfoodzaken te weren

Politiek
Volgens Ralf Sluijs is niet zozeer het patatje een probleem, maar het feit dat je voor een paar euro boodschappen in de supermarkt de frituurpan vol kan gooien.
Volgens Ralf Sluijs is niet zozeer het patatje een probleem, maar het feit dat je voor een paar euro boodschappen in de supermarkt de frituurpan vol kan gooien. (Foto: pr)

Wethouder Saskia Bruines (D66) wil een verbod op nieuwe fastfoodrestaurants. Hart voor Den Haag vindt dit geen taak van de gemeente. “Het is betuttelend om de mensen thuis te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Hij wil vandaag, donderdag 25 maart, tijdens de raadsvergadering alles op alles wil zetten om dit voorstel van tafel te krijgen.

Het stadsbestuur wil de rem zetten op de uitbreiding van bestaande fastfoodzaken in winkelgebieden en nieuwe fastfoodzaken, zoals snackbars, shoarma- en pizza-afhaalzaken en zo iets doen aan overgewicht bij inwoners.

Supermarkten

Hoewel overgewicht zeker een maatschappelijk probleem is, stelt de grootste partij dat dit niet bestreden wordt door fastfoodzaken te verbieden. “Dat komt vooral vanuit de supermarkten”, zegt Sluijs. “Voor drie euro gooi je je frituurpan vol met borrelhapjes en een diepvriespizza scoor je al voor twee euro. Waarom wordt er niet meer ingezet op het stimuleren van een gezonde levensstijl door gratis sportvoorzieningen en het stimuleren van fietsen naar school?!” 

Grotere problemen

Los daarvan vindt hij het weren van fastfoodzaken geen taak van de gemeente. “Het stadsbestuur moet zich richten op grote problemen, zoals het oplossen van het huizentekort of vastlopend verkeer en niet bepalen hoe mensen hun leven leiden en ingrijpen op de vrije markt.”

Vogelvrij

“De zorgen zijn groot en de problemen talrijk, los dat eerst op alvorens met ‘betuttelende’ voorstellen te komen die in grote mate ingrijpen in de levens van Hagenaars en Hagenezen en de vrije markt”, zegt Sluijs. Hij benadrukt ook dat de aangedragen gezondheidsdoelen van wethouder Bruines geen wettelijke toegestane grondslag zijn voor het weren van nieuwe fastfoodzaken. “Om dat te omzeilen is het college gekomen met ‘ruimtelijke argumenten’ zoals stank-, afval- en geluidsoverlast. Zo lust ik er nog wel een paar. Als de raad hiermee instemt dan zijn vele bedrijfssectoren straks vogelvrij en kan het stadsbestuur gaan verbieden tot we allemaal een ons wegen”, zegt Sluijs.

Vandaag, donderdag 25 mei, stemt de raad over het voorstel en de ingediende moties.