Volt wil niet in kabinet met PVV

Politiek
"Wij zien de PVV nog steeds als een antirechtstatelijke partij", zei Dassen.
"Wij zien de PVV nog steeds als een antirechtstatelijke partij", zei Dassen. (Foto: ANP)

DEN HAAG (ANP) - Het ligt volgens Volt-partijleider Laurens Dassen voor de hand dat de PVV het voortouw neemt voor gesprekken met VVD, NSC en BBB. Hij heeft vrijdag in een gesprek met verkenner Ronald Plasterk ook aangegeven dat zijn partij niet in een kabinet met de PVV wil stappen. “Wij zien de PVV nog steeds als een antirechtstatelijke partij”, zei Dassen na afloop van het gesprek.

“Wij maken ons grote zorgen over een partij die de grootste is geworden ondanks het uitsluiten van groepen, het beledigen van journalisten, het beledigen van politici en van de rechtspraak”, zei Dassen. Hoewel PVV-leider Geert Wilders de afgelopen anderhalve week meerdere malen heeft gezegd geen groepen uit te sluiten, stelt hem dat “totaal” niet gerust, zegt Dassen. De afgelopen twintig jaar sloeg Wilders een heel andere toon aan. “Ik geloof er niks van dat er nu een andere toon is.”

Als er een rechtse coalitie komt, zal Volt inhoudelijk naar voorstellen kijken. Daarbij staat voor de partij van Dassen voorop dat de democratie in de rechtsstaat gewaarborgd moet blijven. “En daar zitten onze grote zorgen, mocht de PVV in het kabinet komen.”

Als een coalitie van PVV, NSC, BBB en VVD niet lukt - BBB en VVD staan hier (nog) niet om te springen - dan moet er volgens Dassen naar andere opties worden gekeken. Hij denkt daarbij aan bijvoorbeeld VVD, NSC, GroenLinks-PvdA en D66. “Je zou ook nog naar andere opties kunnen kijken.”

Bron: ANP