VVD en PVV bezorgd over ogenschijnlijke discriminatie door Kunstacademie

Politiek
Afbeelding
(Foto: Archief)

De Haagse fracties van de VVD en de PVV zijn bezorgd over ‘ogenschijnlijke discriminatie’ door de Kunstacademie.

De fracties hebben het college opheldering gevraagd over het stopzetten van de samenwerking van de Haagse onderwijsinstelling Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) met hun Israëlische partner in Jeruzalem. Raadsleden Lotte van Basten Batenburg (Haagse VVD) en Sebastian Kruis (PVV) willen dat het college in gesprek gaat met KABK over de dubbele standaard die de onderwijsinstelling lijkt te hanteren en de risico’s op discriminatie die hiermee samenhangen, aldus de fracties.

De KABK zette de samenwerking stop vanwege de oorlog in de Gazastrook. “Stilzwijgend blijven ten aanzien van mogelijke schendingen van de mensenrechten kan worden gezien als een indirecte vorm van steun voor degenen die hun rechten overschrijden,” schreef de directie van de KABK nadat de samenwerking met Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem op vrijdag 10 mei was stopgezet. 

De Haagse raadsleden Kruis en Van Basten Batenburg zijn bezorgd over de motieven en de mogelijke effecten van dit besluit. “De redenen die voor het besluit worden aangedragen, lijken namelijk niet consequent te worden toegepast op andere samenwerkingsverbanden, met bijvoorbeeld een academie in China en een universiteit op de Westelijke Jordaanoever”, aldus de PVV en de VVD in een persbericht.

“Als we de verdere samenwerkingsverbanden bekijken, lijkt dit alleen te worden toegepast op de partner in Israël. Als dat inderdaad zo is, dan is dat discriminatie. Daarvoor mag geen ruimte zijn op Haagse onderwijsinstellingen”, vinden de raadsleden.