Deze voetbalclub uit Den Haag zit er dankzij verduurzaming warmpjes bij deze winter

Sport
Leo Hartman blikt vol vertrouwen naar de toekomst van zijn club.
Leo Hartman blikt vol vertrouwen naar de toekomst van zijn club. (Foto: WM)

Niet meer douchen na de wedstrijd en vergaderen in een ijskoud clubhuis: door de hoge energieprijzen verkeren momenteel veel sportclubs in zwaar weer. S.V. Loosduinen in Madestein vormt hierop een positieve uitzondering. Door verduurzaming van zowel het clubhuis als het terrein viel de energierekening over oktober zelfs 500 euro lager uit dan het jaar ervoor.

Door Helga Boudestein

Samen met Richard Hartman en Ronald Hoste heeft Leo Hartman het initiatief genomen voor de verduurzaming van de Loosduinse voetbalclub en dat werpt zijn vruchten af. Doordat de energierekening nu een stuk lager is, hoeft de contributie niet verhoogd  te worden en kunnen de leden gewoon douchen. Dat laatste wel uitsluitend na de training en wedstrijden, daarop is de timer op de nieuwe HR-ketels afgesteld. 

Rondgang

Met de verduurzaming van clubhuis en terrein werd twee jaar geleden een begin gemaakt toen duidelijk werd dat de gemeente geen groen licht zou geven voor de nieuwbouw van het clubhuis elders op het terrein. “We hebben toen een rondgang gemaakt en gekeken wat echt aan vervanging toe was”, vertelt Leo Hartman in de bestuurskamer. Hij wijst naar de raampartij. “Daar zat eerst een klein raampje met een houten kozijn. Dat hebben we toen vervangen door openslaande deuren en een raampartij met dubbel glas en kunststof kozijnen”, licht hij toe. Maar daar bleef het niet bij. Ook werden de oude gasboilers vervangen door twee HR-boilers en is de totale veldverlichting vervangen door LED-armaturen. “Verleden week zijn de laatste geplaatst”, vertelt Leo. Het LED-licht garandeert niet alleen optimaal zicht in alle omstandigheden, het zorgt ook voor 30% minder energieverbruik en heeft de laagste CO2 uitstoot. In 2023 wil de club het dak gaan vervangen. Dit plan werd onlangs tijdens de algemene leden vergadering onder luid applaus goedgekeurd. Het nieuwe dak wordt geïsoleerd en er worden circa 100 zonnepanelen geplaatst. 

Subsidie

De kosten gaan altijd voor de baat uit. Met de vervanging van de twee boilers en het plaatsen van Ledverlichting was een groot bedrag gemoeid. “Door gebruik te maken van allerlei regelingen betaalden we daarvan zelf maar circa tien procent. Via de Investering Accommodaties Sportverenigingen (IAS) van de gemeente en de Stimulering Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties (BOSA) van de rijksoverheid hebben we in totaal 90 procent van het totale bedrag aan subsidie gekregen. Uiteindelijk hebben we dus zelf, zoals gezegd, maar tien procent van de hele investering voor onze rekening genomen”, rekent Leo voor. 

Het succes van zo’n traject valt of staat met het ondernemerschap van de vereniging

Iedere sportclub kan voor verduurzaming subsidie aanvragen en zo op termijn de kosten drukken. Leo plaatst er wel een kanttekening bij: het succes van zo’n traject valt of staat volgens hem met het ondernemerschap van de vereniging. “Je hebt mensen nodig die weten waar en bij welke instantie ze hiervoor moeten aankloppen en die hier op projectbasis tijd en energie in willen steken. Het bestuur heeft vaak de handen al vol aan het reilen en zeilen op de club en komt er niet aan toe. En natuurlijk is een gevulde clubkas handig om de nodige aanbetalingen te doen.” Dat laatste zit bij S.V. Loosduinen wel goed. “In coronatijd bleven de leden hun club trouw en er zijn zelfs sponsors bij gekomen”, legt Leo uit. Voor clubs die het moeilijk vinden om een dergelijk traject te starten, heeft Leo nog wel een tip: “Je kunt advies vragen aan de sportconsulenten van de afdeling Sportsupport van de gemeente Den Haag.”

Toekomst

Als straks ook nog de keuken gemoderniseerd is en de kozijnen van de kleedkamers aan de achterzijde van het clubgebouw vervangen zijn en van dubbelglas zijn voorzien, is het omvangrijke project helemaal afgerond. “De toekomst voor de club ziet er dan, ook door de aanwas van nieuwe leden uit de regio, nieuwe sponsors en een eerste elftal met daarin allemaal spelers uit eigen jeugd, goed uit. Daar kunnen we nog jaren mee vooruit”, constateert Leo tevreden.