Haagse Britt Kraaijevanger traint voor WK IJszwemmen opnieuw in De Put

Sport
In natuurbad De Put is het water in januari koud genoeg om te trainen voor het WK IJszwemmen.
In natuurbad De Put is het water in januari koud genoeg om te trainen voor het WK IJszwemmen. (Foto: Archief)

Even dippen in zeewater (7 à 9 graden) tijdens de Nieuwjaarsduik is een ding, maar een kwartier in het water van natuurzwembad De Put liggen - dat houdt bijna niemand nu vol. Britt Kraaijevanger (30) uit Den Haag deed het zaterdag 7 januari wél. Aan Hart van Nederland vertelde ze over haar laatste trainingsduik voor het wereldkampioenschap IJszwemmen.

Het is niet voor het eerst dat Kraaijevanger een paar ijskoude baantjes trok in De Put. De ijszwemmer traint er al jaren. In het weekend van 4, 5 en 6 februari 2022 won ze goud en brons tijdens het WK in het Poolse Gtogów. Dat was in water van één graden. Haar coach en medezwemmer Inge Wolfs (62) won toen twee gouden en een zilveren plak. 

Geen wetsuit

Dit jaar vindt het WK IJszwemmen in Frankrijk plaats. Kraaijevanger zal dan 500 meter zwemmen. Dat gebeurt in een badpak; een wetsuit dragen mag niet van het reglement.  

Risico’s

Wat Kaaijevanger presteert, doet niet iedereen haar na. Er kleven serieuze risico’s aan. In het koude water kan iemands lichaamstemperatuur zó snel dalen, dat iemand zijn of haar bewustzijn kan verliezen of een hartstilstand kan krijgen. Om die reden is het niet verstandig om nu onvoorbereid zelf De Put in te springen; in plaats van een duik te nemen, moet je je lichaam geleidelijk laten wennen aan het koude water. Verder moeten ijszwemmers altijd een boei bij zich hebben in open water en niet te ver van de kant zwemmen. Zo hebben ze altijd nog iets om aan te hangen als ze bewusteloos raken en zakken ze niet naar de bodem. Een ander advies dat experts geven, is altijd samen gaan zwemmen met één of twee andere mensen, en het liefst nog iemand op de kant.