Den Haag maakt zich op voor het tweede grote topsportevenement op het water

Sport
Afbeelding
(Foto: pr)

Den Haag is deze zeilzomer gaststad van twee grote topsportevenementen op het water. De Haagse zeilzomer startte zondag 11 juni met de aankomst van de zeilschepen van de Ocean Race vanuit het Deense Aarhus. Na vertrek van de Ocean Race maakt Den Haag zich op voor het grootste zeiltoernooi uit de Nederlandse geschiedenis. Van 10 tot 20 augustus is de stad gastheer van het Allianz WK Zeilen.

De haven van Scheveningen is bij uitstek een goede uitvalsbasis voor deze grote zeilevenementen. Het Nationaal Topzeilcentrum in de haven van Scheveningen is niet voor niets al jaren de thuishaven van Nederlandse olympische topzeilers en de fanatieke zeezeilers. In 2015 was de stad voor het eerst gastheer van de Ocean Race met een drie daagse pitstop. In 2018 kwamen ruim 350.000 mensen naar Den Haag voor de finish van deze zwaarste zeilwedstrijd ter wereld.

Ocean Live Park

Dit jaar fungeert Den Haag als stop-over locatie voor de Ocean Race. Donderdag 15 juni vertrekken de schepen naar Genua, waar dit jaar de finish is. Tot die tijd zijn de schepen en hun bemanning voor iedereen gratis te bewonderen langs de Scheveningse kade en tijdens de in-port-races voor de kust. Daarnaast worden demonstraties, exposities en verschillende festiviteiten georganiseerd in het zogenaamde Ocean Live Park. Deze is te vinden in de eerste en tweede haven van Scheveningen. Toegang tot dit Ocean Live Park is ook gratis.

Educatief programma

Op diverse plaatsen op het Ocean Live Park zijn activiteiten gericht op duurzaamheid, een van de hoofdthema’s van deze Ocean Race. Haagse scholen hebben zich ingeschreven voor het educatieve programma dat rond de Ocean Race is georganiseerd. De scholieren krijgen de kans om de schepen te bekijken of krijgen mobiele zeil-les. Ook worden ‘beach-clean-ups’ en ‘SUP-clean-ups’ georganiseerd door het Watersportverbond; jongeren helpen daarbij het strand en de Haagse grachten plasticvrij te maken.

Scheveningen en Braassemermeer

Het Allianz WK Zeilen start op 10 augustus en duurt tien dagen. Dit is het grootste zeiltoernooi uit de Nederlandse geschiedenis met z’n 1.300 deelnemers, die in tien olympische de drie para-klassen in actie komen. De wedstrijden worden gehouden voor de kust van Scheveningen en op het Braassemermeer. 

Belangrijk kwalificatiemoment

Dit vierjaarlijkse wereldkampioenschap is een cruciaal moment voor alle topzeilers wereldwijd, als ultieme wereldwijde krachtmeting maar ook omdat het een belangrijk kwalificatiemoment is voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.