Haagse padelspeelster Janine Hemmes neemt deel aan Europese Spelen

Sport
Janine Hemmes in actie.
Janine Hemmes in actie. (Foto: Daryl Sadijo Fotografie)

Janine Hemmes is fulltime padelspeelster. De Loosduinse heeft kort geleden haar werk opgezegd om zich volledig te kunnen richten op haar carrière in deze snelgroeiende racketsport. Dat heeft gelijk zijn vruchten afgeworpen: ze is geselecteerd voor het Nederlands team dat in juni deelneemt aan de Europese Spelen in Krakau in Polen. “Ik hoop daar een paar mooie wedstrijden te kunnen spelen.” 

Dat ze zo bescheiden is over haar eigen kansen op sportief succes in Krakau heeft een reden. Het aantal padelspelers mag dan in Nederland snel groeien, de sport staat hier nog in de kinderschoenen. In andere Europese landen - met name in Spanje - wordt de sport al veel langer beoefend. “We lopen zo’n 10 tot 15 jaar achter op dat land. Het niveau ligt daar veel hoger. Om beter te worden spelen we dan ook veel wedstrijden in het buitenland”, legt Janine uit. 

Tennis

Zelf begon de 25-jarige Loosduinse twee jaar geleden met padel bij RacketSportSchiedam, waar ze op dat moment ging werken. “Daarvoor had ik op een vrij aardig niveau getennist, eerst bij de Thor de Bataaf in Scheveningen en daarna bij Leeuwenbergh.” Janine werd bij de jeugd drie keer Nederlands kampioen en nam deel aan twee EK’s. Drie jaar geleden moest ze daar echter mee stoppen. “Ik kreeg last van mijn heup en ben er ook aan geopereerd.”

Artrose

Tijdens padel vormde de beginnende artrose echter geen belemmering. “Dat komt doordat tennis vooral een zijwaartse beweging is en padel veel meer voor-, achterwaarts”, verklaart Janine. 

Tweede kans

Dat ze zo snel doorstootte naar de nationale top, heeft volgens de Loosduinse te maken met haar tennisachtergrond. “Dat geeft me een voorsprong.” Tennis en padel hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Janine: “Als bij tennis de bal achter je komt, kun je hem meestal niet meer terug slaan. Bij padel krijg je door het gebruik van de glazen wand in zo’n situatie altijd een tweede kans. En padel speel je altijd met zijn tweeën. Bij de Europese spelen vorm ik een team met Maaike Betz en kom ik in de mix-dubbel met de nummer 1 of 2 van de heren.” 

Dynamisch

Wat maakt padel zo leuk? “Er zijn meer elementen dan bij tennis en het is een hele dynamische sport. Ook komt het aan op bepaalde handigheidjes. En daar moest ik het bij tennis ook al van hebben. Ik was nooit een hard hitter.” 

‘Sponsoren staan in de rij’

Bij RacketSportSchiedam gaf Janine tot voor kort padelles. “Ik deed daar alles wat met padel te maken had, ook bedrijfsuitjes.” Om zich volledig te kunnen focussen op haar eigen carrière, heeft ze hier nu een punt achter gezet. “De sport is zo in opkomst, dat de sponsoren in de rij staan”, verklaart de Loosduinse topsporter haar stap in het diepe. 

Janine speelt momenteel in de A1 Padel Tour. Met haar uitverkiezing voor de Europese padelspelen in Krakau behoort de inwoonster van Vroondaal tot de top van Nederland. Internationaal moet ze nog wel een slag maken, om bij de beste speelsters aan te haken. “De wereldtop neemt deel aan de World Padel Tour. Daar staan we nog wel heel ver vanaf”, concludeert ze. 

Toekomst

Hoe ze haar toekomst ziet?  ”Ik volg momenteel een opleiding om padel-trainer te worden. En ooit hoop ik mijn eigen padelschool te hebben.” Ook is het haar missie om het damespadel een zetje geven. “Ten opzichte van de heren lopen we namelijk nog achter.” 

Ondertussen is niet iedereen onverdeeld enthousiast over de opkomst van padel, weet ook Janine. Omwonenden klagen bijvoorbeeld over de geluidsoverlast die padelbanen in de buurt van woonwijken veroorzaken. Daar kan ze zich wel iets bij voorstellen.  ”Aan de andere kant is het toch vooral een binnensport en dan heeft niemand er last van.” Dan is er ook nog de vrees dat padel het tennis, gaat verdringen. De Loosduinse gelooft daar niet zo in. “Ik denk juist dat we elkaar kunnen versterken.”

De Europese padelspelen zijn van 21 juni tot en met 2 juli.