Haagse zusjes Luna en Gaia beiden Nederlands kampioen acrobatische gymnastiek

Sport
De twee zusjes en hun teamgenoten op het hoogste podium in Ahoy.
De twee zusjes en hun teamgenoten op het hoogste podium in Ahoy. (Foto: pr)

Tijdens de finales acrobatische gymanstiek op zondag 25 juni in Ahoy zijn de Haagse zusjes Luna Portier en Gaia Simon beiden Nederlandse kampioen geworden. Luna (15) won met Jennifer Das (9) in de categorie A jeugd dames paar de gouden plak. Zus Gaia Simon (9) eindigde met Esméé van der Fuhr (14) en Silke Huibers (13) in de categorie A jeugd dames groep op de hoogste trede van het erepodium.

De laatste prestatie is extra knap omdat Gaia, Esméé en Silke vanwege hun leeftijd nog makkelijk in de pupillen hadden kunnen uitkomen, maar vanwege hun grote talent en harde trainen in de jeugd te laten meededen. Gaia kwam vorig jaar nog uit voor DOS Monster, waar zij met Lara Habets onder leiding van de Hongaarse Csilla Szabó al Nederlands kampioen werd in de pupillendames paar. De eveneens in Den Haag wonende Csilla heeft zelf een grote carrière achter de rug en kwam voor Hongarije uit tijdens de Europese en wereldkampioenschappen. 

Topsportafdeling

Afgelopen seizoen zijn Luna, Gaia en ook Csilla overgestapt naar de topsportafdeling acrobatisch gymnastiek Flik-Flak in Den Bosch. Vijf dagen in de week rijden de zusje vanuit Den Haag naar Den Bosch. In het weekend slapen de meiden in het topsport appartement dat hun ter beschikking gesteld wordt. 

School

De meiden trainen gemiddeld 20 uur in de week. Gaia krijgt 3 dagen in de week vrijstelling van school (Galvanischool) om op tijd voor de training te zijn. Ook Luna krijgt medewerking vanuit de school (Maris College) en maakt haar huiswerk in de auto. Haar discipline legt haar ook op school geen windeieren: Luna gaat ruim over naar 4 VWO.