Komt het peloton door jouw straat? Dit is de route van de Tour de Femmes in Den Haag

Sport
Het routekaartje.
Het routekaartje. (Foto: pr)

Vaillantlaan, Erasmusweg, Vreeswijkstraat, Dedemsvaartweg. De bewoners van deze en andere Haagse straten zitten maandag 12 augustus eerste rang als het peloton van de Tour de France Femmes door Den Haag rijdt. 

De openingsetappe van de belangrijkste wielerwedstrijd voor vrouwen start op maandag 12 augustus in Rotterdam en eindigt in Den Haag. De wielrensters rijden via Den Haag Zuidwest, Laak, de Schilderswijk en het Zuiderpark richting de finish in Kijkduin. Het is voor het eerst in de historie van de Tour de Femmes dat de eerste gele trui aan een vrouwelijke wielrenster wordt uitgereikt buiten Frankrijk. 

Route

De ruim honderdvijftig wielrensters komen op 12 augustus in de middag Den Haag binnen vanuit het Westland op de Escamplaan. Vanaf daar rijden ze via de Lozerlaan en de Erasmusweg naar Laak en de Schilderswijk. Vervolgens gaan ze via de Loosduinsekade richting het Zuiderpark, waar ze bijna de gehele rondweg fietsen. Tenslotte rijden ze richting het vernieuwde Kijkduin, waar de rensters. hoogstwaarschijnlijke in een massasprint, naar de finish op de Kijkduinsestraat rijden. De route in Den Haag is  21 kilometer lang. Daarbij worden vier van de acht stadsdelen aangedaan.

Sportwethouder Hilbert Bredemeijer is enthousiast over de route. “De Grand Départ wordt een historisch en sportief feest voor de hele stad. Ik ben ontzettend trots op deze route. Zuidwest, de Schilderswijk, Laak en Kijkduin; ze verdienen deze bijzondere race.” 

Activiteiten

In aanloop naar de Grand Départ zijn er in Den Haag allerlei activiteiten zoals de Tour de Playgrounds. Op Haagse speelpleinen zijn allerlei sportieve activiteiten. Ook worden er Haagse middelbare scholen bezocht om scholieren te enthousiasmeren voor het wielrennen. Eind mei wordt La Fête du Tour gehouden, een sprintrace op het Lange Voorhout waar ook topsporters en bekende Hagenaars aan mee doen. En op 12 augustus zelf wordt een deel van het Zuiderpark omgetoverd tot een sportieve zone waar diverse toffe fietsactiviteiten worden aangeboden, direct langs het parcours.

De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus en telt acht etappes. Na de openingsetappe van Rotterdam naar Den Haag vindt er op 13 augustus een rit plaats van Dordrecht naar Rotterdam en later die dag een individuele tijdrit door Rotterdam. Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes naar Zuid-Limburg voor een etappe van Valkenburg naar Luik. De winnaars van de eerste twee edities waren Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023). De drie etappes zijn een samenwerking tussen Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.

Haagse sportzomer

De Tour de France Femmes is onderdeel van de Haagse Sportzomer. In het kader van de Olympische Spelen zijn er allerlei sportieve activiteiten in de stad van TeamNL Sport Experience. Het EK Beachvolleybal op Scheveningen vindt plaats van 13 tot en met 18 augustus.