Den Haag toneel van airhockey voor blinden-toernooi

Sport
Showdown is één van de sporten die Sportvereniging Haag 88 aanbiedt.
Showdown is één van de sporten die Sportvereniging Haag 88 aanbiedt. (Foto: Haag 88)

De afdeling Showdown van Sportvereniging Haag 88 (airhockey voor blinden) organiseert op 1 juni de 24e editie van het Zuid-Hollandtoernooi. Er wordt gespeeld in Wijkcentrum Bouwlust aan de Eekhoornrade 215.

Het toernooi is een jaarlijks terugkerend treffen tussen de drie Zuid-Hollandse showdownverenigingen uit Rotterdam, Den Haag en Leiden. Aan dit toernooi doen 16 deelnemers, zowel wedstrijdspelers als recreanten, mee. Voor de wedstrijdspelers is dit een prachtige voorbereiding op het komend Nederlands Kampioenschap Showdown op 15 juni in Duivendrecht.

Showdown is één van de sporten die Sportvereniging Haag 88 aanbiedt. Deze sport is in de jaren 70 van de vorige eeuw door een blind geworden tafeltennisser speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Showdown is een individuele sport, vergelijkbaar met tafeltennis, en wordt gespeeld op een tafel van 3,66 x 1,15 meter met rechtopstaande randen van 14 cm met aan de korte kanten van de tafel een doel. De spelers slaan met een houten of kunststof batje de rinkelende bal naar de overkant in het doel en verdedigen het eigen doel tegen de bal afkomstig van de tegenstander. Showdown wordt geheel op gehoor en gevoel gespeeld. In de speelruimte moet het dan ook volledig stil zijn. Alle spelers dragen een geblindeerde skibril, zodat alle spelers, blind of goedziend, gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het spel kan in principe zonder hulp van goedzienden worden gespeeld; vaak is de scheidsrechter de enige goedziende aan de tafel. Showdown is een snelle en flitsende sport. De bal rolt soms met een snelheid hoger dan 80 km/uur door de tafel. Op dit moment heeft Sportvereniging Haag 88 vijf leden die showdown beoefenen in binnen- en buitenland.