De 5 mooiste fietsroutes in onze regio

Toerisme
Afbeelding
(Foto: Landelijk Fiets Platform)

Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. Vorig jaar ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land*. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Het Fietsplatform geeft je 5 redenen voor een fietsvakantie in eigen land. Wij zetten 5 fietsroutes in de regio Rijswijk, Den Haag, Hoek van Holland, Schiedam, Vlaardingen, Midden-Delfland, Westland en Maassluis op een rij.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

1. Verrassend

Nederland heeft als klein landje veel te bieden. De afwisseling in landschap is groot: van uitgestrekte duinen tot panoramisch coulisselandschap. En van terpen en wierden tot vennen en heuvels. “Onze fietsvakantie was een geweldige ervaring. We hebben weer ontdekt hoe prachtig en afwisselend Nederland is.” Fiets je een LF-route, dan weet je dat je de mooiste plekjes ziet.

2. Stressvrij

Lange wachtrijen heb je niet tijdens je fietsvakantie. Hooguit moet je even wachten op een pontje. Dat is alleen maar een leuke pauze, en de overtocht is een attractie op zichzelf. Neem een goede fietskaart mee, bijvoorbeeld de LF Basiskaart en je kunt je altijd oriënteren. Bij het fietsen van een LF-route wijzen de bordjes je de weg.


3. Sportief

Fietsen is goed voor lijf en leden. Of je nu een echte kilometervreter bent of kiest voor kortere etappes. Dankzij het grotendeels vlakke landschap en de vele goede fietspaden fiets je zo heel wat kilometers weg. Met een voldaan gevoel kijk je ’s avonds op je avonturen terug.

4. Duurzaam

Een fietsvakantie in eigen land vraagt geen kerosine of benzine. Zeker niet als je start vanuit huis. En het mooie is: zodra je op je fiets stapt begint je vakantie. Het meest milieuvriendelijk is een kampeervakantie. Goed om te weten dat de natuurkampeerterreinen en trekkershutten vaak aan of dichtbij een LF-route liggen.

5. Leuk!

De belangrijkste reden om op fietsvakantie te gaan is natuurlijk dat het gewoon heel leuk is. Het gevoel van vrijheid, het ontdekken van onbekende plekken, de onverwachte ontmoetingen: “We hebben genoten van de hartelijkheid van de mensen onderweg.”


Vijf mooie fietsroutes in de regio

1. Regio Den Haag en Rijswijk

De fietsroute Langs de Vliet bevat 33 km aan fietsplezier. Wie van historische vaarwegen en oud-Hollandse steden houdt, zit hier goed mee op zijn zadel. De route start in Delft en neemt je mee langs de Delftse Vliet, de Haagsche Vliet en de Vliet: drie historische vaarwegen. Leer alles over de trekvaart langs deze route en passeer de historische kernen van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Via Zoetermeer en Pijnacker fiets je terug naar Delft. Klik hier voor de route.

2. Regio Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland

De Delfland fietsroute (25 kilometer) voert door de omgeving van Delft, voor een deel langs de Schie. Hierbij fiets je tussen Delft, Vlaardingen, Maassluis en Schipluiden. De ideale start is bij knooppunt 64, bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Delft, Ackerdijkse bos aan de Rotterdamseweg. Klik hier voor de route.

3. Regio Vlaardingen en Schiedam

Met de Parken-route maak je 39 mooie kilometers. De hoeveelheid groen in en rondom Rotterdam, zoals het Zuiderpark, park De Twee Heuvels, het Kralingse bos en Park Zestienhoven zal je verrassen. Startpunt is de fiets- en voetgangerstunnel onder de Nieuwe Maas. Via het indrukwekkende entreegebouw, met roltrappen waar je met fiets en al naar beneden gaat, rijd je onder de rivier door. Je fietst door het Zuiderpark en fietst daarna van de ene groene oase in de andere. Zoals het ruige natuurgebied Eiland van Brienenoord, en de vele plassen en groene gebieden van Hillegersberg. Het eindpunt is de Euromast. Need we say more? Klik hier voor de route.

4. Regio Westland

De Boeren in het Westland-route is, met maar liefst 51 kilometer, de langste van deze top 5. Tijdens het fietsen maak je kennis met de vele kassen en de kuststrook. Onderweg vind je vast en zeker groente- en fruitstalletjes om je gezonde trek te stillen. Bij Ter Heijde kun je de zandmotor in actie zien, die daar nieuw strand en duin vormt om ons te beschermen tegen de zeespiegelstijging en extra ruimte voor natuur en recreatie biedt. Deze knooppuntenroute kun je op elk punt oppakken. Klik hier voor de route.

5. Regio Midden-Delfland en Vlaardingen

De afwisseling van de steden Vlaardingen en Delft en de rustige polders bij Maasland, Schipluiden en Den Hoorn maakt deze 44 km lange fietsroute zo mooi. Ook deze knooppuntenroute kun je op elk punt oppakken. Klik hier voor de route.

* Meer cijfers over fietsvakanties, fietsvakantiegangers, LF-gebruik en trends en ontwikkelingen, zijn te vinden in het rapport Kerncijfers Fietsvakanties 2021-2022 van het Landelijk Fietsplatform op www.fietsplatform.nl/nieuws-en-publicaties/publicaties. Het onderzoek is uitgevoerd door Kien Onderzoek.