Zuid-Holland duurste provincie voor autobezitters, wegenbelasting stijgt

Zakelijk
Dit jaar stijgt de motorrijtuigenbelasting in Zuid-Holland met 7,2% ten opzichte van vorig jaar.
Dit jaar stijgt de motorrijtuigenbelasting in Zuid-Holland met 7,2% ten opzichte van vorig jaar. (Foto: Rodi.nl)

De motorrijtuigenbelasting voor inwoners van Zuid-Holland stijgt in 2024 met bijna 7,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. De gezamenlijke verwachte opbrengst van motorrijtuigenbelasting voor het Rijk en de provincies bedraagt ruim 6,8 miljard euro, wat neerkomt op ongeveer 422 miljoen euro (6,6%) meer dan in 2023.

Volgens nieuwe cijfers van het CBS verhogen alle provincies, behalve Groningen en Drenthe, hun opcententarieven van de motorrijtuigenbelasting. De stijging in Zuid-Holland is het hoogst met een tarief van 98,7%, wat resulteert in het hoogste provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting. In totaal verwachten de provincies bijna 1,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen, een toename van 4,2% ten opzichte van 2023.

Belastingmaatregelen

Het Rijk voorspelt dat de motorrijtuigenbelastingopbrengst in 2024 ruim 4,9 miljard euro bedraagt, een stijging van ongeveer 7,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename wordt deels veroorzaakt door een stijging van ongeveer 10% van het wegenbelastingtarief, exclusief opcenten. Belastingmaatregelen, zoals vrijstellingen voor elektrische voertuigen, remmen echter de verwachte opbrengsten.

Duurste provincie

Ondanks de verhoging van de wegenbelasting blijft Noord-Holland het goedkoopst, met het laagste opcententarief van alle provincies, zelfs na een stijging van 67,9% naar 77,4%. Zuid-Holland hanteert daarentegen het hoogste tarief van 98,7%.

Inwoners van Zuid-Holland betalen in 2024 het meest aan motorrijtuigenbelasting, gevolgd door Gelderland. Voor een benzineauto van 1.200 kilogram wordt verwacht dat inwoners van Zuid-Holland en Gelderland 716 euro aan wegenbelasting zullen betalen, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. In Noord-Holland betalen inwoners met een vergelijkbaar voertuiggewicht 60 euro minder, namelijk 656 euro. Andere provincies, waaronder Utrecht, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Flevoland, hanteren een uniform tarief van 672 euro voor een benzineauto van 1.200 kilogram.