Aantal senioren met dementie neemt komende decennia flink toe

Zorg
Het aantal senioren met dementie in onze regio zal de komende decennia nog flink stijgen. De behoefte aan intensieve zorg dus ook.
Het aantal senioren met dementie in onze regio zal de komende decennia nog flink stijgen. De behoefte aan intensieve zorg dus ook. (Foto: Pixabay)

Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Zuid-Holland dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Zuid-Holland zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. Voor Den Haag is de verwachting dat 1 op de 13 senioren in 2030 aan dementie zal lijden. In 2050 neemt dit aandeel nog verder toe.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Zuid-Holland kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 106.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 50.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Voorspelling voor Den Haag

In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Goeree-Overflakkee, Wassenaar en Westvoorne worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050. Ook voor Den Haag is de verwachting niet heel gunstig: 1 op de 11 senioren zal in 2050 aan dementie lijden. In 2030 zal dit nog 1 op de 13 zijn.

Dementie in de regio

Een andere gemeente in de regio waar het aandeel senioren met dementie zo sterk toeneemt als in Den Haag, is Rotterdam, waar de cijfers hetzelfde voor zijn. In Rijswijk, Vlaardingen, Maassluis en Westland ligt het aandeel nog veel hoger: 1 op de 9 in 2050). In Schiedam loopt het op van 1 op de 13 in 2030 naar 1 op de 10 in 2050. Midden-Delfland zal van de door ons vergeleken gemeenten relatief het minste aantal inwoners van 65 jaar en ouder met dementie hebben: 1 op de 14 in 2030, 1 op de 12 in 2050.

Grootste toenamen

In Laren (Noord-Holland) zal er nog veel meer intensieve zorg nodig zijn: daar lijdt in 2050 ruim 1 op de 5 senioren aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen opvallend slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten heeft tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn hier te vinden.