HMC geeft met podcast kijkje achter de schermen in Traumacentrum

Zorg
Rosalyn loopt voor haar podcast onder andere mee met traumachirurg Alexander.
Rosalyn loopt voor haar podcast onder andere mee met traumachirurg Alexander. (Foto: HMC)

Radio- en podcastmaker Rosalyn van der Dussen liep de afgelopen maanden mee met artsen en verpleegkundigen van het HMC Traumacentrum. De reportagepodcast ‘Zorg met liefde en lef’ geeft een bijzondere en realistische indruk van een plek waar elke seconde telt.

Een aantal jaar geleden werd bij Rosalyn van der Dussen, bekend van Den Haag FM en onlangs genomineerd als radiotalent van het jaar, reuma geconstateerd. Hierdoor heeft ze veel met de zorg van doen. “Bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis zag ik altijd scenes uit Grey’s Anatomy voor me,” blikt Rosalyn terug op haar ervaring in HMC. “Dat blijkt ver van realistisch te zijn. De SEH is natuurlijk een plek vol onverwachte situaties en spanning. En er zijn zeker momenten dat je continu alert moet zijn en niet eens tijd hebt om te eten. Maar het valt mij wel op dat rust op de afdeling dan juist overheerst.”

Speciale plek

Rosalyn liep diensten mee met artsen en verpleegkundigen en ze sprak met patiënten. “Ik heb mij ondergedompeld in een wereld vol verhalen. Ik ben onder de indruk geraakt van het team dat met elkaar samenwerkt als elke seconde telt. Deze podcast vertelt het echte verhaal, de realiteit van het werken op zo’n speciale plek en de impact die dat op mensen heeft. Wat doet dit werk met je en hoe ga je daarmee om?”

Ik raakte snel gewend aan het zien van bloed

HMC is een level-1 traumacentrum. Dit betekent dat de meest ernstig gewonde patiënten, van verkeersslachtoffers tot steekpartijen, in het Haagse ziekenhuis worden opgevangen en behandeld.
Rosalyn mag met haar microfoon overal bij zijn. Zo ziet ze een vrouw binnenkomen die met haar e-bike is blijven steken in de tramrails, en is ze bij de acute operatie van een slachtoffer van een groot verkeersongeluk. “De verhalen grijpen me aan. Het verbaasde mij tegelijkertijd hoe snel ik gewend raakte aan het zien van bloed.”

Drie afleveringen

De podcast ‘Zorg met Liefde en Lef’ telt 3 afleveringen, waarin telkens andere zorgprofessionals van het HMC Traumacentrum centraal staan. Rosalyn loopt onder andere mee met traumachirurg Alexander, medisch hulpverlener Ellen en SEH-arts Daniëlle. Ook gaat ze op pad met de ambulance en praat ze met patiënt Just over zijn heftige skiongeluk.

De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Music of YouTube.