Inkijkje in Noord-Korea

Algemeen
Kunst in Noord-Korea.
Kunst in Noord-Korea. (Foto: Marc Roth)

DEN HELDER - Marc Roth geeft woensdagavond 15 mei een inkijkje in 'werelds meest gesloten samenleving': Noord-Korea in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Zijn verhaal wordt verrijkt met afbeeldingen, korte videoclips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben. Ook komen zijn eigen ervaringen als bezoeker aan bod. Een groot gedeelte van dit land kan nog altijd niet bezocht worden. Aanvang 19.30 uur. Entree 5,- euro.

De plekken, plaatsen en dingen die in deze lezing getoond worden maken het land trots. Een bezoeker mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als een reiziger alleen of met een kleine groep reist zijn er soms wel mogelijkheden om 'buiten de gebaande paden' te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en het uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een 'socialistische sprookjesstad' in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit is ook te zien op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid?

Voorafgaand aan deze lezing wordt in School 7 een drietal documentaires vertoond van de Britse documentairemakers Daniel Gordon en Nicholas Bonner. Woensdagmiddag 8 mei staat 'The Game of Their Lives' op het programma, donderdagmiddag 9 mei 'A State of Mind' en vrijdagmiddag 10 mei 'Crossing the Line'. De documentaires zijn in het Engels ondertiteld, de toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

De lezing over Noord-Korea vindt woensdag 15 mei plaats in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.