Helderse koopzondag in teken van 3D Street-Art

Algemeen
Het winkelend publiek maakt opnieuw kennis met optische illusies in Den Helder.
Het winkelend publiek maakt opnieuw kennis met optische illusies in Den Helder. (Foto: heldersebinnenstad.nl)

DEN HELDER - Den Helder is volop in beweging. Er komen nieuwe winkels bij en de bestaande winkels worden aangepast met een nieuwe moderne uitstraling. De Jutters zijn trots op hun stad en laten via diverse manieren weten dat hier hun roots liggen. Ook de winkeliers doen er alles aan om het de bezoekers naar de zin te maken. Regelmatig zijn er kleine en grotere evenementen die bezoekers trekken uit alle windstreken. Denk aan de Juttersmarkten, de kinderrommelmarkt, de 3D Street-Art tekeningen, het modeweekend en de koopzondagen. In het centrum van Den Helder; daar gebeurt het!

Voor het derde jaar op rij valt er in De Helderse binnenstad te genieten van 3D Street-Art. Deze kunstvorm is de laatste jaren enorm populair geworden. De 3D-straattekening wordt gebruikt voor het creëren van een optische illusie met perspectief en toont bijvoorbeeld een diepte -effect, een gat in de grond of een rechtopstaand realistisch object. Deze zomer zijn de kunstenaars Gregor Wosik, Rianne te Kaat, Ruben Poncia en Adry de Rocio weer voor de bezoekers aan de slag gegaan op vijf locaties in de binnenstad van Den Helder. De eerste tekening werd in de week van 13 juli gemaakt bij de Dubbele Bolder in de Beatrixstraat schuin tegenover het NS-station. De Poolse 3D street-artist Gregor Wosik laat hier opnieuw zijn kunsten zien. Vorig jaar zette hij op dezelfde locatie de Dubbele Bolder in het water. Dit jaar wordt het een geheel andere schildering, maar wel zodanig dat men op de foto deel kan uitmaken van het kunstwerk. De andere kunstenaars zijn ook bezig. Er zijn onder andere 3D kunstwerken te zien op de schutting van het oude V&D gebouw, op de Keizersbrug en aan het begin van de Spoorstraat.

Juttersmarkten

In overleg met de Gemeente Den Helder, is er een mogelijkheid geschapen om - ondanks de corona-crisis - de bekende Helderse Juttersmarkten toch door te laten gaan, zij het enigszins beperkt. Met de nodige creativiteit en de vele mogelijkheden is er desondanks een prima markt bewerkstelligd. Niet in alle winkelstraten is de markt uitgestald, maar wel in Beatrixstraat en begin Spoorstraat. Gezien de huidige indeling is er genoeg ruimte voor circa 60 kramen en/of plaatsen. Wel met inachtneming van de 1,5 meter tussenruimte en afstand per bezoeker. De eerste Juttersmarkt startte dinsdag 14 juli en wordt elke dinsdag tot en met 1 september gehouden. De markten duren van 10.00 tot 16.30 uur.

Kinderrommelmarkt

In navolging van de Juttersmarkt, zijn ook de kinderrommelmarkt en de kofferbakmarkt in het Stadspark van start gaat gegaan. Vanwege de crisis zijn ook hier de plekken beperkter dan andere jaren, maar toch een bezoekje meer dan waard. De kinderrommelmarkt is voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Deze wordt gehouden in de Wezenstraat en Californiëstraat.

Festival

De prachtige 3D Streetart kunstwerken in de Beatrixstraat bij de Bolder, op de Keizersbrug en in de Spoorstraat aan beide zijden van de bouwschutting bij Halte Bellevue, nodigen - evenals vorig jaar - uit tot het op touw zetten van een leuk evenement voor kinderen en jongeren. Zondag 26 juli van 11.30 tot 16.00 uur organiseren de ondernemers van de binnenstad (HOB) samen met Triade een Street Art/3D festival.

Groot succes

"Vorig jaar was dit een groot succes", zo meldt een der organisatoren. Om 11.30 uur stonden er meteen al kinderen in de rij om hun krijt op te halen en mee te doen aan de 3D street-art wedstrijd. Na aanmelden kregen ze een doosje met krijt en kon de pret beginnen. Sommige ouders gingen lekker in het zonnetje zitten terwijl de kinderen ‘los’ gingen op de straten. Tussendoor liepen medewerkers van Triade langs om de kinderen wat aanwijzingen te geven. En rond 16.30 uur was het dan eindelijk zover. De uitslag van de wedstrijd. Naast de vier winnaars ontvingen alle deelnemende kinderen een leuk presentje welke beschikbaar gesteld waren door de winkeliers van de Helderse Binnenstad."

Binnenstadgidsen

Wie naar de Helderse binnenstad komt om zijn of haar favoriete winkel te bezoeken, heeft grote kans zogenaamde binnenstadgidsen tegen het lijf te lopen. Deze binnenstadgidsen wijzen het publiek vriendelijk op de 1.5 meter afstand, vragen om de witte strepen in de gaten te houden tijdens het winkelen, en maken een praatje met het publiek. Het mag duidelijk zijn dat de ondernemers van de Helderse binnenstad eenieder meer dan een warm welkom heten in hun stad!

Zie voor meer informatie: www.heldersebinnenstad.nl

Een 3D street-art wedstrijd voor kinderen tijdens koopzondag in de Helderse binnenstad.