Galerie Beeldentuin Martin Griek in Den Helder een bezoekje waard

Algemeen
Galerie Beeldentuin Martin Griek nog tot 31 augustus te bezoeken.
Galerie Beeldentuin Martin Griek nog tot 31 augustus te bezoeken. (Foto:Galerie Beeldentuin Martin Griek nog tot 31 augustus te bezoeken.)

DEN HELDER - Om ervoor te zorgen dat zijn beelden voor het publiek te zien blijven (door de corona zijn veel kunstevenementen geannuleerd) heeft Martin Griek besloten een eigen galerie en beeldentuin te beginnen. Sinds 27 juni is deze te bezoeken. De tuin biedt een prachtig kader om beelden in te plaatsen en laat de werken mooi uitkomen.

Martin Griek heeft een aantal collega’s gevraagd mee te exposeren. Zo zijn er dus naast zijn stenen beelden, keramiek en brons van Shirley Weiffenbach uit Den Helder en schilderijen van Frea May uit Breezand te zien.

Emoties

Shirley Weiffenbach maakt beelden die worden gekenmerkt door emoties, die op een bepaald moment sterk spelen in haar eigen belevingswereld. Anatomie, beweging en emotie vormen de basis voor haar werk. Het menselijk lichaam of het menselijk gezicht is altijd haar uitgangspunt. Kenmerkend voor haar keramiek zijn vrouwen die ontstaan uit een bol. De man/vrouw-beelden en engelen keren ook steeds terug in haar werk. Voor het afwerken van de beelden gebruik zij oxide, kleurpigmenten en effect glazuren.

Verbinding

Voor Frea May is schilderen een middel om achter de dingen te kijken waar misschien niets of misschien alles is. In haar werk gaat kleur vaak de verbinding aan met haar gevoel en maakt het gebruik van kleur het onderwerp van haar werk meestal onder geschikt. Haar visie op de wereld verbeeldt ze in verschillend werk, zowel qua onderwerp, materiaalgebruik als werkwijze. Een persoonlijke ervaring, emotie of gebeurtenis vormt vaak de aanleiding voor een nieuw schilderij. Kleurkracht, een natuurlijke ingetogenheid, harmonie, evenwicht en een spannende compositie bepalen het beeld.

Natuur

De stenen beelden van Martin Griek zijn geïnspireerd door de natuur en door de eigenschappen en de schoonheid van het materiaal. De vormen zijn vaak gestileerd, rond, vloeiend en glad en daarbij zo helder mogelijk. Hij is in zijn beelden altijd op zoek naar een balans tussen vorm en materiaal. Beide moeten daarin tot hun recht komen, elkaar aanvullen en sterker maken en in hun eenvoud kracht uit stralen.

Meer informatie

Galerie Beeldentuin Martin Griek is tot 31 augustus dagelijks op afspraak (0612246614) te bezoeken. Maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Volkerakstraat 97, 1784 HD, Den Helder.