Helderse Regina van de Berg lanceert debuutroman ‘Alle vrouwen in mij’

Algemeen
Alle vrouwen in mij gaat over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rondom het moederschap.
Alle vrouwen in mij gaat over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rondom het moederschap. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - "Zes jaar geleden stond ik op een kruispunt. In mijn rugzak volgetypte vellen met delen van verhalen en een synopsis voor een boek waarvan ik dacht: 'Of ik ga er nu voor en schrijf het boek, of het blijft bij een mooie droom'. Ik nam de afslag 'schrijven' en was niet meer te stoppen."

Alle verhalen zijn er al, ze wachten geduldig tot ze worden gehoord

Bovenstaande tekst is te lezen op de website www.redthunderbirdagency.com van de in Den Helder geboren, getogen en woonachtige Regina van de Berg (1967). Zij lanceerde eind december haar eerste roman Alle vrouwen in mij over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rondom het moederschap. De vraag 'wanneer heb jij je moeder vergeven' staat centraal in het boek. Het verhaal handelt over de bedachtzame journaliste Michaela van der Geest die worstelt met de dood van haar moeder. Zij weet niet beter dan dat zij overleden zou zijn toen Michaela vijftien jaar was. Als ze ontdekt dat haar moeder nog leeft en haar in de steek heeft gelaten om in de Verenigde Staten haar kunstzinnige dromen na te jagen, stuit ze op een familiegeheim dat hun levens op zijn kop zal zetten.

Zelfvertrouwen

Schrijven doet Regina van de Berg van jongs af aan en professioneel sinds het begin van haar carrière als journalist/tekstschrijver, trainer en facilitator. "Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik pas op mijn 54ste mijn debuutroman zou publiceren. Maar beter laat dan nooit", lacht ze. Aan de wens een roman te schrijven gaf ze in 2015 invulling nadat ze zich had ingeschreven voor een schrijfweek. "Ik ging erheen met de synopsis voor het verhaal dat mijn debuutroman zou worden. Het was een nu of nooit moment: òf ik ga ervoor, maar dan ook helemaal òf het zou een leuke hobby blijven. Juist omdat ik al zoveel had geschreven en de wens om een boek te schrijven zo diep ging, moest ik een besluit nemen en daar de tijd voor vrijmaken. Ik heb daarna nooit meer een seconde getwijfeld dat dit boek er zou komen en er toegewijd aan gewerkt. Wel met tussenpozen want het was nog een lange weg van manuscriptbeoordelingen, herschrijven, groeien in het zelfvertrouwen om het uit te geven en dat uiteindelijk ook te doen."

Keuzes

In haar roman onderzoekt Regina van de Berg liefdevolle en ingewikkelde moeder-dochterrelaties. Ze neemt de lezers mee van een Hollandse huiskamer naar de prairies van Amerika. Op de vraag waarom juist dit boek er moest komen, antwoordt ze: "Het verhaal zat al langere tijd in me en moest eruit. Ik had het gevoel dat het verteld moest worden: het verhaal van die generaties vrouwen die keuzes hebben gemaakt die je oppervlakkig gezien misschien niet begrijpt en gevolgen hebben gehad voor de volgende generaties. Maar door je te verdiepen in de verhalen, krijg je misschien zelfs begrip voor de meest bijzondere keuze die je je kunt voorstellen, zoals die van de moeder van de hoofdpersoon. Ik was net zo nieuwsgierig als een lezer zou zijn naar het antwoord op de vraag: welke moeder doet zoiets? Het is een thema dat elke vrouw die ik ken interessant vindt: de invloed van moeders op dochters en dochters op moeders. Hoeveel gesprekken tussen vriendinnen onderling gaan daar niet over? Wat er ook in zit, en vooral mijn geluid verraadt, is dat je in zo’n proces misschien hulp krijgt uit bronnen die we niet allemaal als vanzelfsprekend ervaren. Zoals dromen die je seintjes kunnen geven, richtingaanwijzers zijn. Ik speel in dit boek dan ook met de vraag ‘wat is waar en wat is niet waar’. Daar mag de lezer zelf antwoord op geven.”

En die lezers, dat kunnen zowel vrouwen als mannen zijn. “In eerste instantie zag ik vrouwen als belangrijkste lezers, maar nu het uit is, merk ik dat ook mannen het kopen. Ik kreeg van een mannelijke lezer de opmerking dat ik het niet als verhaal voor vrouwen moest wegzetten. Hij zei het boek in één ruk te hebben gelezen en er stil van te zijn. Dus bij deze: het is ook voor mannen, die in dit boek natuurlijk een belangrijke rol spelen in het leven van de vrouwen: als vader en als partner.”

Feedback

Terugkijkend op de afgelopen zes jaar, weet Regina dat ze dit boek ook wilde schrijven om het hele proces aan te gaan: een idee voor een verhaal uitwerken tot een boek en het ook uitgeven. “Dat klinkt eenvoudig, maar gaat om zoveel meer dan ‘een verhaal op papier zetten’. Want wat maakt het tot een verhaal dat een ander wil lezen? Het vraagt niet alleen tijd en toewijding om het schrijfambacht verder te ontwikkelen, maar ook dat je openstaat voor feedback en durft te herschrijven. Ik kan je zeggen dat menige ‘darling’ is ‘gekilled’, zoals ze dat zo mooi zeggen. Want zeggen dat je een boek wil schrijven en het daadwerkelijk doen, poeh zeg, het is niet niks."

Euforisch

Toch ziet de schrijfster de realisatie van haar debuutroman als een fantastische en fascinerende reis. "Hard werken ook want het schrijven van een boek is een ambacht. Zuchten en steunen, maar ook euforisch als ik scenes schreef die pure magie waren, zoals de sterfscène van grootmoeder Marie. Dikke tranen als het een andere kant op ging met het verhaal dan ik zelf had bedacht. Het verhaal schreef zich op momenten zelf. Ik voelde me vaak een lezer in plaats van de schrijver, zo verrast was ik door hoe het verhaal zich ontvouwde. Daarom denk ik ook mijn motto, zoals ik in dit boek heb opgenomen: alle verhalen zijn er al, ze wachten geduldig tot ze worden gehoord."

Tijdens het schrijven van Alle vrouwen in mij, is de Helderse begonnen aan de roman Mizpah, de memoirs van de luchthartige Amelia. En aan een verhalenbundel, De vrouw die... Beide hoopt ze in 2022 te publiceren.

Alle vrouwen in mij is verkrijgbaar bij alle online boekhandels of via de lokale boekhandel voor 21,95 I ISBN 9789083170749 I Ook verkrijgbaar als e-book I www.redthunderbiragency.com

Regina van de Berg lanceert debuutroman.