Tentoonstelling over het leven en werk van Drs. P in stripvorm

Algemeen
Dodenrit als strip weergegeven
Dodenrit als strip weergegeven (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Zaterdag 16 april om 15.00 uur kun je de tentoonstelling “La bande dessinée de Drs.P”, bewonderen, een tentoonstelling van een selectie striptekeningen over het leven en werk van Drs. P door Frits Smid. Drs. P (1919 - 2015) was een Nederlandse tekstschrijver, econoom, cabaretier, dichter, schrijver, letterkundige, componist, pianist, en zanger van zijn eigen Nederlandstalige liedjes. Het bekendste lied van Drs. P is wellicht Dodenrit, dat verhaalt van de fatale tocht van een gezin naar Omsk, waarbij de gezinsleden, achtervolgd door hongerige wolf één voor één worden opgeofferd om tijd te rekken. Maar helaas: Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.

Frits Smid (Beverwijk, 1968) is beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in cartoons en strip. Cartoons van zijn hand verschijnen sinds 2008 wekelijks in de IJmondedities van het Noord-Hollands dagblad en IJmuider Courant. De kunstenaar is een allrounder die zich in het verleden onder meer met schilderen, dichten, technische illustraties, performance art en filmen heeft beziggehouden. Tweemaal is hij stadsdichter geweest van Beverwijk. Recentelijk heeft Frits zich erop toegelegd om bekende liedteksten van Drs.P in strip uit te werken. Per lied in een verschillende stijl getekend. 

‘Bij een jaar vol stilstand kunnen zaken rijpen die anders ideeën blijven. Één zo’n idee dat al langer in mijn hoofd speelde was het tot strip vertalen van diverse liedteksten van Drs. P’, aldus de kunstenaar. Het lange coronajaar gaf Smid de tijd om daadwerkelijk iets met dat idee te doen.

‘Zoals zovelen van ons zat ook ik vanaf begin 2020 lange tijd thuis. En had dus zeeën van tijd om te tekenen. Het idee had ik al langer. Ik wilde iets doen met de liedjes van Drs.P.’.

Veel liedjes van Drs.P lenen zich bijzonder goed om uit te werken in een strip. Zo één als ‘Dodenrit’ is iets wat als een film aan je voorbij trekt. Ook de toch wel zwarte humor in de liedjes werkt erg sterk. Eerlijk gezegd legt er in ieder lied wel iemand het loodje. Zusters die elkaar vergiftigen, een inwonende seriemoordenaar, en hoe zwart is het wel niet om al je kinderen voor de wolven te gooien? Elk liedje heb ik zijn eigen stripstijl gegeven. Klare lijn, realistisch, middeleeuws of houtsnede. Dat versterkt het eigen karakter van een lied, net zoals een melodie of een instrument dat doet.

De tentoonstelling is op 16 april vanaf 15:00 uur te zien in restaurant Kunst en Kitchen.