Franse bulldog aan de lijn
Franse bulldog aan de lijn (Foto: Pexels)

Bewoners mogen voorkeur aangeven over hondenuitlaatbeleid

Algemeen

DEN HELDER - Tot 13 mei kunnen de inwoners van de gemeente Den Helder stemmen over het nieuwe uitlaatbeleid voor honden. Daarin gaat het om waar honden mogen loslopen en welke plekken juist verboden zijn. Op een eerder moment zijn de ideeën van bewoners hierover gevraagd op het digitale platform Ingesprek.denhelder.nl 

De beste vriend van de een, is soms de grootste ergernis voor de ander. Dat is zeker ook het geval als het gaat om het uitlaten van honden en hondenpoep. Belangen van inwoners staan soms haaks op elkaar. Voor het onderwerp hondenpoep is ondertussen een duidelijk beleid aangenomen, het moet overal worden opgeruimd. Voor het uitlaten van honden wordt op dit moment gewerkt aan heldere keuzes. Alle inwoners hebben daarbij een stem via het participatieplatform: ingesprek.denhelder.nl 

Drie keuzes 

Eerder lieten ruim driehonderd inwoners hun mening hierover horen op Ingesprek.denhelder.nl. Met deze input én die van de experts krijgen de inwoners nu drie keuzes, met toelichting, voorgelegd op ingesprek.denhelder.nl.

Alle keuzes hebben hun voor- en nadelen. De drie varianten in het kort:

Keuze 1: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, er zijn ook plaatsen verboden voor honden.
Keuze 2: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, soms met een hek er omheen. Er zijn ook plaatsen helemaal verboden voor honden. Keuze 3: op zoveel mogelijk plekken loslopen met de hond, er zijn plaatsen helemaal verboden voor honden.


In de huidige situatie is niet altijd duidelijk waarom ergens een losloopgebied is of juist niet. Daarnaast blijkt uit de enquête op Ingesprek.denhelder.nl dat ruim 40% van de respondenten niet tevreden is over de huidige losloopgebieden. Heldere uitgangspunten en afspraken over aanlijnen en loslopen zijn nodig. Zo houden we het veilig en prettig voor inwoners mét en zónder hond. Ook moet voor iedereen straks begrijpelijk zijn waarom voor bepaalde loslooplocaties wordt gekozen of waarom juist niet.

Stemoproep aan álle inwoners

Iedereen mag stemmen. Ook niet-hondenbezitters hebben te maken met het uitlaatbeleid van honden en worden gevraagd hun voorkeur aan te geven. Stemmen kan tot 13 mei 2022. Na deze stemronde besluit het college van burgemeester en wethouders welke keuze zij verder gaat uitwerken

Afbeelding
Vader en dochter gediplomeerd zwemonderwijzer in Den Helder Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Korte woningbrand in Den Helder 112-nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Slenteren door Den Helder met Cees Rondèl Algemeen 27 jan, 09:03
Afbeelding
Dier van de week: Juultje en Lovely Algemeen 27 jan, 07:52
Afbeelding
Wijkverpleegkundige Helen van Spijker: 'Wij zijn net kameleons' Algemeen 27 jan, 07:00
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 13:32
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:27
Afbeelding
Veteranencafé gaat weer open Algemeen 26 jan, 12:05
Afbeelding
Op zoek naar huwelijken Algemeen 26 jan, 10:49
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Eindpresentatie koor Chantastic in Zevenskoop Uit 26 jan, 09:10
Afbeelding
Inschrijving schoolvoetbaltoernooi 2023 geopend Sport 25 jan, 13:42
Afbeelding
Lezing 'Vogelwacht op Engelsmanplaat' Algemeen 25 jan, 10:31
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.