Wadden Vogelfestival 2022 op Texel

Algemeen
Volwassen Bontbekplevier in de vlucht
Volwassen Bontbekplevier in de vlucht (Foto: aangeleverd)

TEXEL - 7 en 8 mei is het zo ver, de zevende editie van het Wadden Vogelfestival gaat van start. Na twee jaar geen fysiek festival wordt er dit jaar groots uitgepakt. Er zijn vogelkijkpunten, vogelexcursies, een echte Birdfair met markt voor vogelaars en een kunstmarkt. 

Tijdens het Wadden Vogelfestival staat heel Texel twee dagen lang in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Voor vogelaars, natuurliefhebbers en vakantiegangers is er veel te beleven. Verspreid over het eiland van de Vogelboulevard aan de oostkant tot het zuidelijkste puntje van het eiland zijn speciale vogelkijkpunten. Op elk kijkpunt staat een vogelexpert die je graag helpt om bijzondere vogels te zien.

100 vogels op één dag

Met een beetje hulp kun je op één dag wel 100 verschillende vogels ontdekken op Texel. Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul kun je de lepelaarskolonie bewonderen, bij de beroemde Slufter de vele eidereenden, bij de vuurtoren in het noorden volg je de vogeltrek en bij Utopia zie je de grote sterns. Tijdens het Wadden Vogelfestival is de vogeltrek optimaal te beleven tijdens één van de vele vogelexcursies begeleid door een deskundige gids. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je in Cocksdorp terecht voor een verrekijkershow. In het Vogelinformatiecentrum en op het Waterplein staan standhouders waar je een goede verrekijker of telescoop kunt testen. Ook staan er andere kramen met natuurboeken, natuurreizen en informatie over vogels. 

24-uur vogelen voor het goede doel

Voor de ervaren vogelliefhebbers is er een Texel Big Day georganiseerd. Tijdens deze vogelrace worden de deelnemende teams uitgedaagd om binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Op de fiets struinen de teams door weer en wind het eiland af om de felbegeerde prijs voor de meeste vogelsoorten binnen te slepen. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen, gaat één van de prijzen naar het team dat het meeste geld heeft ingezameld voor het goede doel. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Red de kustbroeders!

Het goede doel dit jaar zijn onze broedvogels van kust en strand zoals de bontbekplevier en de kluut. Deze broedvogels hebben het erg moeilijk omdat veel stranden te druk zijn geworden, dit maakt het voor de vogels erg moeilijk om een rustig plekje te vinden. Dit geldt niet alleen voor Texel maar voor heel ons land. Het ingezamelde geld gaat naar de Stichting Texel Vogeleiland. 

Bezoek voor meer informatie www.waddenvogelfestival.nl