Atlantikwall Centrum
Atlantikwall Centrum (Foto: Bertil van Beek Fotografie)

Bunkerdag 28 mei 2022 in Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op Bunkerdag zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open! Ook in Den Helder zijn een aantal bunkers open en het Atlantikwall Centrum geeft deze dag rondleidingen door de schuilkelder. 

Rondleiding in de schuilkelder van het Atlantikwall Centrum

Met een gids gaat een groep van maximaal 15 personen de schuilkelder in, onder het oude administratiegebouw. De schuilkelder is nog in oude staat na gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse Marine tot de jaren 90. Daarna heeft dit gebouw leeg gestaan en een brand overleefd. In 2019 was de opening van het Atlantikwall Centrum. Vanaf 11.00 uur is er elk uur een rondleiding. 

Expositie

Voor of na de rondleiding kunnen bezoekers de expositie over de geschiedenis van de Atlantikwall en het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Den Helder bezoeken. Door middel van interviews wordt er meer verteld over de vele bombardementen, Duitse soldaten, spionage, evacuaties en sloop. Een chronologische wand toont het verloop van de oorlog en een geografische wand geeft met foto’s en miniatuurbunkers een indruk van de gehele Atlantikwall, die meer dan 5000 km lang is.

Batterij Begraafplaats

De bunker Batterij begraafplaats aan de Jan Verfailleweg is tijdens Bunkerdag geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. Binnen de bunker is er een tentoonstelling en tevens is de Sybrandy Brouwerij geopend waar speciaal voor deze gelegenheid bunkerbitter te koop is. Het is ook mogelijk om een rondleiding in de bunker te krijgen en langs de gehele Batterij Begraafplaats bij voldoende interesse. 

Kroontjesbunker 

Vanuit deze bunker in de Grafelijkheidsduinen werd de luchtverdediging door de Duitse bezetter gecoördineerd. Deze bunker is een van de twee nog aanwezige exemplaren in de Atlantikwall. De bunker is voor zo’n 90 procent gerestaureerd en tijdens Bunkerdag kun je mee met een rondleiding door een gids of zelf rondlopen. De bunker is goed verlicht, dus er valt genoeg te zien.

Tevens zijn de Telefoonbunker 616, Geschutsbunker M219 en Hospitaalbunker 638 Sani deze dag te bezichtigen. Ga voor het gehele programma naar www.bunkerdag.nl

Afbeelding
Afbeelding
Magnetron zorgt voor woningbrand in Den Helder Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Traumateam bij Medemblikkerloods in Den Helder 112-nieuws 6 jul, 11:21
Afbeelding
12 nieuwe sociale huurwoningen Spuistraat, de vlag mag uit Algemeen 6 jul, 10:08
Afbeelding
Burgers en boeren Texel roepen onafhankelijkheid uit REGIONIEUWS 5 jul, 16:04
Afbeelding
Kom Wad proeven workshops voor kinderen Algemeen 4 jul, 15:27
Afbeelding
Heb jij iets bijzonders meegemaakt? Algemeen 4 jul, 15:08
Afbeelding
Eerste pup in opvang Ecomare Algemeen 4 jul, 14:35
Afbeelding
Roofvogels kijken op Balgzand bij Den Helder Algemeen 4 jul, 14:07
Afbeelding
De ZomerBieb in School 7 Algemeen 4 jul, 13:50
Afbeelding
Relatiebasis: Op ieder potje …… Algemeen 4 jul, 13:07
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Het streekvervoer in Den Helder ligt vrijdag plat Algemeen 30 jun, 08:55
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.