Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan

Algemeen
Wil je weten of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar? Je kan het zelf nagaan op toeslagen.nl/aanvraag2021.
Wil je weten of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar? Je kan het zelf nagaan op toeslagen.nl/aanvraag2021. (Foto: aangeleverd)

NOORD-HOLLAND - Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Veranderde jouw inkomen vorig jaar? Ben je uit huis gegaan of 18 geworden? Check of je recht hebt op toeslagen. Je hebt tot en met 1 september 2022 om jouw huur- of zorgtoeslag over 2021 aan te vragen op Mijn toeslagen.

Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom je over 2021 recht hebt op toeslagen, terwijl je dat niet verwacht. Bijvoorbeeld: Omdat je 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kan aanvragen. Omdat je op jezelf bent gaan wonen. Omdat je bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont. Omdat je voor het eerst AOW ontving en je inkomen hierdoor veranderde. Omdat je partner overleed.

Wil je weten of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar? Je kan het zelf nagaan op toeslagen.nl/aanvraag2021. Of vraag je toeslag over 2021 direct aan op Mijn toeslagen. Je hebt nog tot en met 1 september om dat te doen.

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Had je als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan heb je mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag, terwijl je dat misschien niet verwacht. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van je toetsingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is je inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heb je nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

Bij twijfel of je recht hebt zoek hulp

Twijfel je of je in 2021 recht had op toeslagen? Of kom je er niet helemaal uit? Wij begrijpen dat je soms hulp kunt gebruiken, kijk op toeslagen.nl/hulp.

.