Malaika
Malaika (Foto: aangeleverd)

Eerste pup in opvang Ecomare

Algemeen

TEXEL - De eerste zeehondenpup van deze zomer is in de opvang van Ecomare beland. Ze wordt voorlopig in de quarantaine verzorgd. Vorige week hebben de dierverzorgers van Ecomare ook een jonge zeehond opgehaald, maar die is dezelfde dag overleden. De pup die nu in de opvang is beland, is klein en licht, maar wel fit. Ze is Malaika genoemd.

Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden in de Waddenzee is in volle gang. Dankzij het rustige weer is momenteel de kans dat een jong zijn moeder kwijtraakt, gelukkig maar klein. Het gebeurt soms door storm of door verstoring door mensen. Dit is Malaika blijkbaar overkomen. Ze is met haar 7 kilo nog afhankelijk van moedermelk. Bij Ecomare krijgt ze als vervanging daarvan zalmpap. Deze vette vispap heeft zich inmiddels bewezen als geschikte voeding voor jonge zeehonden.

De dierverzorgers geven de pup de zalmpap vijf keer per dag via een sonde in haar maag. Na enkele weken zullen ze trapsgewijs een zalmpapvoeding gaan vervangen door hele vissen. Zeehonden zorgen maar zo’n vier weken voor hun jong. Daarna laten ze het alleen en leert het zichzelf vis vangen. Een pasgeboren zeehond die in de opvang groot wordt, kan zich hierdoor prima redden in de natuur. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld walvissen, die het jagen van hun moeder leren.

Om onnodige opvang van jonge zeehonden te voorkomen, wordt een pup die alleen op het strand ligt eerst goed geobserveerd. Deze werkwijze is vastgelegd in het Zeehondenakkoord. Elders in Nederland gebeurt dit door speciaal opgeleide zeehondenwachters, op Texel wordt deze functie vervuld door de dierverzorgers van Ecomare. Ook Malaika is eerst geobserveerd en gewogen. Na een nacht lag ze nog op dezelfde plek en was ze afgevallen. Ze was dus in de tussentijd niet gezoogd. Daarom is ze meegenomen naar de opvang. Zie je een pup op het strand, houd dan vooral ruim afstand en lijn de hond aan. Maak je je zorgen, bel dan met Ecomare.

Afbeelding
Parkeergarage Sluisdijk in Den Helder sluit voor onderhoud Algemeen 11 aug, 14:24
Afbeelding
De Visbuurt Feestweek in Den Helder: ‘Onze volkswijk is er helemaal klaar voor’ Algemeen 11 aug, 11:40
Afbeelding
Warme stranddagen en wat te doen bij gevaar Algemeen 10 aug, 15:23
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Workshop valpreventie in Den Helder Algemeen 9 aug, 15:04
Afbeelding
De eerste trekvogels op de schor bij Balgzand Den Helder Algemeen 9 aug, 10:41
Afbeelding
Zwerftocht door de Grafelijkheidsduinen bij Den Helder Algemeen 9 aug, 10:19
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Het dier van de week is Flappie Algemeen 8 aug, 15:01
Afbeelding
Kermis in Julianadorp Algemeen 8 aug, 11:48
Afbeelding
Ton extra voor subsidie woningisolatie in Den Helder Algemeen 8 aug, 10:18
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Vermoedelijke overval in steeg Den Helder 112-nieuws 5 aug, 04:45
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.