REGIONIEUWS

Burgers en boeren Texel roepen onafhankelijkheid uit

Politiek
LTO Achter de boer en tuinder.
LTO Achter de boer en tuinder. (Foto: aangeleverd)

TEXEL - Vanwege onvrede over het landelijk stikstof- en visserijbeleid roepen de boeren, vissers en burgers op Texel de onafhankelijkheid uit. Dit doen zij vrijdag 8 juli. Daarbij zullen zij passpoorten en andere materialen onthullen die bij de onafhankelijkheid passen. Ook wordt er een kabinet gevormd.

‘Het landelijke stikstof- en visserijbeleid dreigt Texel geheel maatschappelijk te ontwrichten. De landbouw, economie en leefbaarheid op Texel worden volledig verwoest. Met deze publieksvriendelijke actie, die door boeren, vissers en burgers gezamenlijk wordt gevoerd, willen wij hiervoor de aandacht vragen’, aldus Arnold Langeveld, voorzitter van de LTO Noord afdeling Texel.

Vrije Republiek Tessel

De Texelaars hebben een kabinet gevormd. Dit kabinet wordt vrijdag 8 juli gepresenteerd. Dit bestaat uit verschillende mensen vanuit verschillende sectoren in de Texelse samenleving. In het kabinet zit onder andere een vertegenwoordiger van het Texels Ondernemers Platform, de directeur van een groot vakantiepark, de voorzitter van de visserijorganisatie, een directeur van AB-transport, dierenartsen en de voorzitter van de LTO Noord afdeling Texel.

De minister-president is een bekende Nederlander. De naam van de minister-president blijft voorlopig geheim, maar zal een grote verrassing zijn. Vrijdag 8 juli zal dit bekend worden gemaakt.

Publieksvriendelijke actie

De presentatie van het kabinet vindt plaats om 10:15 bij het gemeentehuis van Texel (Emmalaan 15). Media zijn hierbij ook van harte welkom. Het uitroepen van de Vrije Republiek Tessel is onderdeel van een publieksvriendelijke actie en moet ook in dat licht bekeken worden. Er is geen sprake van een echte afscheiding.