Zandstock Festival 2022 belooft weer een fantastische editie te worden.
Zandstock Festival 2022 belooft weer een fantastische editie te worden. (Foto: aangeleverd)

‘t Zand is klaar voor groot feest

Algemeen

‘T ZAND - Het festivalseizoen is in volle gang. Op 12, 13 en 14 augustus staat het festival Zandstock op de planning. Een festival in zo’n klein dorpje, is dat niet iets om trots op te zijn? Volgens Jitse Dekker die in de organisatie zit zeker wel. Tijdens de coronapandemie hebben zij de voorbereidingen ieder jaar doorgezet, weliswaar is het er door de omstandigheden nooit van gekomen Zandstock door te laten gaan. Dit jaar hebben ze draad gewoon weer opgepakt. Niemand die weer moet inkomen, maar gewoon volle bak knallen om er een spetterend weekend van te maken.

Dit jaar zijn er wel een aantal dingen veranderd. “In 2019 zijn wij begonnen met een silent disco op zaterdag. Dit werd zo goed ontvangen dat we nu besloten hebben dit op de vrijdagavond te organiseren. Dat betekent dus een extra festivalavond,” vertelt Jitse. Dit soort initiatieven bedenkt de organisatie zelf. “Je gaat nadenken over alles wat in de muziekwereld gebeurt. Soms moet je een gokje nemen, in dit geval was het gokje in 2019 een hele goede,” lacht hij.

‘Er is een extra festivalavond’

Het bestuur bestaat uit zes mannen en één vrouw. “De voorbereidingen voor het nieuwe festival beginnen al in oktober. Daarvoor komen we ook nog eens samen, dat is in september. We evalueren dan over het afgelopen festival. Wat ging er goed en wat kon er beter.’’ Met die feedback zitten zij in oktober samen om er aankomend seizoen weer een goede editie van te maken. “Bij die eerste samenkomst leggen we ook al de eerste verzoeken voor acts neer, we willen niet te laat zijn natuurlijk.’’ Lang geleden was de allereerste editie van Zandstock. “Dit was in 1997, voormalig gemeente Zijpe bestond toen 400 jaar en dat moest gevierd worden.’’ Inmiddels is Zandstock uitgegroeid tot een grootschalig festival. “We hebben twee stages. De grote tent genaamd De Boom en de kleine tent genaamd De Beuk. Bij het gehele evenement is er muziek voor iedereen. We hebben uiteenlopende genres waardoor er voor een ieder wat wils is.’’

Fijn samengesteld

Er wordt zo’n 5.000 man verwacht over het gehele weekend. Deze gasten hebben van tevoren een kaart gekocht via de website. De organisatie wil artiesten hebben die de sfeer van Zandstock begrijpen. Deze selecteren ze samen. “We hebben sowieso wat artiesten meegenomen die we ook in 2020 geboekt hadden. Daarnaast zijn we ook naar Eurosonic Noorderslag gegaan. Vier avonden staan er op elke hoek van de straat bandjes te spelen. Daar hebben we gekeken wat geschikt is voor ons festival. Soms klinkt iets super op bijvoorbeeld Spotify, maar als het niet aansluit bij ons publiek schiet je er niets mee op.’’ Om het gehele festival een succes te laten worden, wordt er door maar liefst 250 vrijwilligers meegeholpen om deze doelstelling te laten slagen. “Zonder vrijwilligers ben je nergens.’’

Senioren

Voor iedereen die zich senior voelt is er Stockoud. “Dit jaar hebben we dit voor het eerst in de grote tent gepland staan. In De Beuk was simpel gezegd gewoon te weinig plek. De animo is in de loop van de tijd enorm gegroeid. Er waren stoelen te kort,” lacht hij. In het seniorenuurtje worden ze vermaakt met twee acts. Als organisator is hij het meest trots op het feit dat ze in zo’n klein dorpje zo iets moois kunnen neerzetten. “We zorgen gewoon écht voor een fantastisch evenement en dat met zoveel vrijwilligers die ons helpen.”

‘De eerste editie was in 1997’

De kaartverkoop is in volle gang. Wil je ook proeven wat Zandstock is? Bestel dan snel je kaart via www.zandstock.nl. Het word je makkelijk gemaakt, je kunt zelfs online alvast je muntjes kopen, zo sta je snel met een drankje op de dansvloer. Munten haal je op als je op het terrein bent bij de daarvoor aangewezen munten kassa.

Afbeelding
Bodemdierendagen bij De Helderse Vallei Algemeen 22 sep, 14:42
Afbeelding
Gratis rondleiding door de binnenstad van Den Helder Algemeen 22 sep, 10:19
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Van Tolstoj tot Van Gogh Kunst en Cultuur cursus Partnerbijdrage 19 sep, 16:42
Afbeelding
Griezelige Halloweenmarkt in de binnenstad van Den Helder Algemeen 19 sep, 15:40
Afbeelding
Puberexpert Marina van der Wal in School 7 Den Helder Algemeen 19 sep, 13:28
Afbeelding
Leefstijlweek voor inwoners van Den Helder die gezonder willen leven Algemeen 19 sep, 11:52
Afbeelding
Online kunstlezing Andalusië Algemeen 19 sep, 11:47
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Feestelijke opening boekentrap in Nieuw Den Helder Algemeen 16 sep, 10:00
Afbeelding
Man te water in Den Helder, geholpen door buurtbewoner 112-nieuws 16 sep, 02:06
Afbeelding
Gemeente Den Helder verhoogt budget Woonlening met € 750.000 Algemeen 15 sep, 14:09
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.