De Visbuurt Feestweek in Den Helder: ‘Onze volkswijk is er helemaal klaar voor’

Algemeen
Het feest is voor iedereen
Het feest is voor iedereen (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Visbuurt Feestweek is een jaarlijks evenement en wordt gehouden van 16 tot en met 21 augustus. Alexandra Zuuring (49): ‘’De Visbuurt is echt een volkswijkje. De mensen die hier wonen zitten vaak gezellig buiten voor de deur en doen samen een bakkie of een borreltje. De Feestweek in de Visbuurt is echt een begrip, het bestaat al sinds de jaren 60. Sinds kort hebben wij, de jongere generatie, de organisatie overgenomen. Veel originele pilo’ers (inwoners uit de Visbuurt worden pilo’ers genoemd) zijn overleden of verhuisd.

Door: Oesha van Dijk

Elk jaar, in de een-na-laatste week van de zomervakantie staat de Visbuurt helemaal op z’n kop. Zes dagen lang is er elke dag wat leuks te doen in de straten van de volkswijk. Naast de gezellige kermis zijn er ook elke dag optredens. En niet van de minste namen in de muziekbranche treden op; onder andere Danny de Munck, Corry Konings en Mart Hoogkamer zullen een bezoekje brengen aan de Visbuurt.

Alexandra vertelt: ‘’Iedereen is welkom, je hoeft niet perse in de Visbuurt te wonen om mee te feesten. Het feest is openbaar en we rekenen geen entree. We werken wel met muntjes voor de drankjes. Voor 10 euro krijg je 4 muntjes, een glaasje fris of een biertje kost 1 muntje. Dit jaar pakken we echt grootst uit. Het parkeerterrein is overdekt en daar staat een een podium in. Er zijn meerdere barretjes die bemand zijn door vrijwilligers. De bewoners in de wijk maken er echt één groot feest van met partytenten en barbecues voor de deur. Harstikke gezellig!’’

‘Iedereen is welkom’

‘’De inwoners die van origine niet uit de Visbuurt komen noemen wij de import. In het begin vinden ze het een beetje vreemd, al die buren zo bij elkaar maar als ze het feest een keer hebben meegemaakt vinden ze het hartstikke gezellig. Voor elke leeftijd is er wel wat leuks te doen, ook voor de pubers en tieners. Er is een draaimolen, zweefmolen, schuimparty, snoepkramen en er zelfs een bingo met de Veerkampjes’’, aldus Alexandra

Het programma

Dinsdag 16 Augustus: 20:00 - 23:00 Opwarmavond met Live Muziek van Patrick Bouquet.
Woensdag 17 Augustus 20:00 - 23:00 Bingo en Live muziek.
Donderdag 18 Augustus 20:00 - 23:00 Muziek van ‘Crossfire’.
Vrijdag 19 Augustus 20:00 - 24:00 Muziek van Peter Beense, Jeffrey Kuipers, Stefan Storm en John West.
Zaterdag 20 Augustus 14:00 - 24:00 Schuimparty Muziek van Rene Karst, Corry Konings, Kees Haak en Danny de Munck.
Zondag 21 Augustus 14:00 - 18:00 Muziek van Mart Hoogkamer, Richelle en een Mystery Guest.
Meer informatie kun je vinden op de Facebookpagina Visbuurt Feestweek.

Pilobuurt

De Visbuurt wordt ook wel Pilo of Pilobuurt genoemd. De naam Visbuurt verwijst naar het beroep dat veel van de oorspronkelijke bewoners uitoefenden, maar al in de 19e eeuw woonden er ook havenarbeiders. De naam ‘Pilo’ is afgeleid van de stof voor de werkkleding die er veel gedragen werd. Het was een stevig weefsel van half katoen en half linnen.

De buren zetten een partytent op voor de deur