Leuk weetje: Den Helder in Parijs

Algemeen
Rue du Helder
Rue du Helder (Foto: Google)

DEN HELDER/PARIJS: In Parijs is een straatje vernoemd naar Den Helder. Dit stamt nog uit de tijd van Napoleon die in het tijdvak 1795-1913 in Nederland de scepter zwaaide. 

In deze periode werden in de Franse hoofdstad een groot aantal straten en straatjes vernoemd naar bekende Europese steden en plaatsen. In de Franse krant Journal de L’Empire kwam Rue Helder voor in een artikel van 26 juli 1812. Dat Den Helder werd vernoemd zegt iets over de waardevolle strategische ligging die de Franse bevelhebbers gaven aan het plaatsje aan het Marsdiep.

Of Napoleon Den Helder ooit het Gibraltar van het Noorden heeft genoemd is niet aantoonbaar maar uitgesloten is het niet. Rue Helder is een 145 meter lange straat dat ligt in het 9e arrondissement, tussen Boulevard Italiens en de Boulevard Haussmann in het hart van Parijs. Vlakbij de Opera en het grote warenhuis Galeries Lafayette.

De naam is vervoegd; ook in het Nederlands was het lidwoord in Den Helder geen onderdeel van de naam. In het Frans wordt de stad Le Helder genoemd, de straat is dus Rue du Helder geworden. (”straat van de Helder”)