Monument 'Voor hen die vielen'
Monument 'Voor hen die vielen' (Foto: Archieffoto RM-Bertil van Beek)

Indië-herdenking in Den Helder op 15 augustus 2022

Algemeen

DEN HELDER - Maandag 15 augustus wordt in Den Helder herdacht dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum zich terugtrok voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. We gedenken hen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting en de tijd van geweld en onzekerheid daarna. De herdenking, waarbij burgemeester Jan de Boer een toespraak houdt, vindt plaats bij het monument ‘Voor hen die vielen’, op de Vijfsprong, en begint om 11.00 uur.

Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding niet tevergeefs waren, en mensen weer in vrijheid hun eigen keuzes konden maken. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands-Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, bracht veel leed en slachtoffers met zich mee. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los.

Daarom staat de datum 15 augustus in het teken van de keuzes die mensen maakten in een situatie van onvrijheid. Het is een les voor volgende generaties, want hoe vrij zijn wij? Onze gedachten gaan dan uit naar hen die de vrijheid niet met eigen ogen mochten aanschouwen en voor die tijd het leven lieten. Samen met hun nabestaanden wijden wij aan hen stilte en gedachten. We gedenken de militairen, het koopvaardijpersoneel en gewone burgers die hun leven gaven.

Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot wordt het taptoe-signaal uitgevoerd.

Verkeersomleiding

Tijdens de herdenking wordt het verkeer op de toegangswegen naar rotonde De Vijfsprong tegengehouden of omgeleid. Dat gebeurt tussen 10.30 en 12.00 uur. Dit geldt ook voor de bussen van Connexxion. Het gaat om de Middenweg (ter hoogte van de Pasteurstraat en ter hoogte van het voormalig postkantoor), de Javastraat (vanaf de Van Galenstraat) en de Polderweg (ter hoogte van de Hertzogstraat). Hier komen hekken en houden verkeersregelaars toezicht. Hulpverleningsvoertuigen op weg naar een noodgeval mogen wel passeren.

Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Ongeluk op N250, met beknelling 112-nieuws 23 sep, 17:33
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 22 sep, 16:08
Afbeelding
Rijkswerf Willemsoord werd 200 jaar geleden gebouwd op bevel van Napoleon Algemeen 22 sep, 14:54
Afbeelding
Basisschool De Meerpaal en De Vlieberg in Noord-Holland winnen een ANWB Verkeersplein Algemeen 22 sep, 14:44
Afbeelding
Bodemdierendagen bij De Helderse Vallei Algemeen 22 sep, 14:42
Afbeelding
Gratis rondleiding door de binnenstad van Den Helder Algemeen 22 sep, 10:19
Afbeelding
Het accentueren van je natuurlijke schoonheid Algemeen 22 sep, 09:02
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Van Tolstoj tot Van Gogh Kunst en Cultuur cursus Partnerbijdrage 19 sep, 16:42
Afbeelding
Griezelige Halloweenmarkt in de binnenstad van Den Helder Algemeen 19 sep, 15:40
Afbeelding
Puberexpert Marina van der Wal in School 7 Den Helder Algemeen 19 sep, 13:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.