Open Monumentendag in Den Helder

Algemeen
Prachtige bunker
Prachtige bunker (Foto: archief RM)

DEN HELDER - De 36e editie van de Open Monumentendag vindt plaats op 10 en 11 september. Citymarketing Den Helder neemt als comité van de gemeente Den Helder de organisatie op zich en heeft de afgelopen maanden alle voorbereidingen getroffen voor een succesvolle editie in Den Helder. 

Van nautisch tot maritiem erfgoed, van kerken tot verdedigingswerken: De monumenten versterken de identiteit van de stad en zijn van onschatbare waarde, zeker gezien de historie van Den Helder. De stad kende vele rampen door de eeuwen heen, waarbij het niet altijd garant staat dat de aanwezige bebouwing blijft behouden. Deze monumenten hebben de tand des tijds overleefd en open nu de deuren voor publiek. Alle monumenten zijn gratis te bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend, op twee monumenten na. Het landelijke thema voor dit jaar is Duurzaamheid. Elk monument heeft dit thema voor zichzelf kunnen invullen.

Opening van OMD
De opening vindt plaats op zaterdag 10 september om 10.00 uur in het Atlantikwall Centrum op het OS&O-terrein op Huisduinen. Er is een inloop vanaf 09:30 uur en om 10:00 uur wordt het weekend officieel ingeluid. Het programma hiervan wordt nog bekend gemaakt.Na de opening start vanaf het Atlantikwall Centrum rond 10:30 uur de fietstocht met Jan Kikkert van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis. Deze fietstocht voert langs diverse monumenten waarbij de enthousiaste gids je voorziet van Helderse gebeurtenissen en zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Deelname is kosteloos.

Programma
Programmaboekjes met deelnemende monumenten zijn vanaf begin september af te halen bij de Experience Store van Citymarketing Den Helder in de Spoorstraat 2 en de deelnemende monumenten zijn alvast hier digitaal te bekijken: www.openmonumentendag.nl.