Open Monumentendag groot succes in Den Helder

Algemeen
Wethouder Fotogui Camara
Wethouder Fotogui Camara (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Van kanonschoten tot abstracte kunst, van museumschepen tot volkshuisvesting. De diversiteit van de verhalen was groot tijdens de landelijke Open Monumentendag dat afgelopen weekend op 10 en 11 september werd georganiseerd in Den Helder door Citymarketing Den Helder. Tijdens Open Monumentendag openen deuren zich van monumenten waar je doorgaans niet zo snel komt.

Honderden bezoekers

De opening van Open Monumentendag werd zaterdagochtend in het Atlantikwall Centrum gehouden. Wethouder Fotogui Camara heeft zichzelf kunnen introduceren als nieuwe wethouder en hield een inspirerende speech voor het culturele veld. Theatermaker Babs Straalman voerde vervolgens een indrukwekkende soloperformance uit in het thema van de Tweede Wereldoorlog. Na de opening konden bezoekers mee met de fietstocht van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis die langs diverse monumenten leidde.

De deelnemende monumenten dit jaar hebben het maritieme, militaire karakter van de stad versterkt. Bezoekers konden o.a. terecht bij de schepen van de Museumhaven, het KIM en de verdedigingswerken uit de Stelling van Den Helder. Bij het carillon kon in de nok geklommen worden en speelden beiaardiers concerten en bij de Batterij Begraafplaats konden diverse koffielikeuren en speciaalbiertjes worden geproefd.

Totale bezoekerscijfers zijn op moment van schrijven nog niet bekend maar zeker is dat er ruimschoots meer bezoekers zijn geweest dan in 2021. Gemiddeld gezien over de jaren wordt er ruim 3000+ keer een bezoek aan een monument gebracht tijdens Open Monumentendag. Dit aantal loopt al jaren gestaag omhoog. Ook ontving Den Helder dit jaar bezoekers uit de regio, zoals uit Alkmaar en Heerhugowaard die speciaal voor deze gelegenheid een dagje Den Helder aandeden.

Er kwamen veel mensen uit de regio