Rijkswerf Willemsoord werd 200 jaar geleden gebouwd op bevel van Napoleon

Algemeen
Rens Schendelaar heeft het boek De Landswerven en Rijkswerf Willemsoord Den Helder geschreven
Rens Schendelaar heeft het boek De Landswerven en Rijkswerf Willemsoord Den Helder geschreven (Foto: Pers Bureau Dasbach)

DEN HELDER - Dinsdag 20 september was het exact 2 eeuwen geleden (1822) dat de Rijkswerf te Den Helder officieel door de marine in gebruik werd genomen. Het complex Rijkswerf Willemsoord bestaat dus deze maand 200 jaar. De geschiedenis van de aanleg en bouw van de Rijkswerf gaat terug tot de Franse Tijd. In 1812 kondigde Napoleon aan dat in Den Helder aan het Nieuwe Diep een grote marinewerf voor zijn vloot moest worden gebouwd.

Door Oesha van Dijk

De eerste bouwfase werd in 1812 gestart. Na de val van Napoleon en het daaropvolgende herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid, werd door Koning Willem I in 1813 gelast dat het werk in Den Helder moest worden voltooid. In 1822 werd de Rijkswerf officieel overgedragen aan de marine. De naam Willemsoord van de Rijkswerf te Den Helder is vernoemd naar Koning Willem I. Het was de tiende werf in rij van Nederlandse landswerven en marine etablissementen, Soerabaja op het eiland Java meegerekend. En het was de vijfde in Noord-Holland, na Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Alhoewel Napoléon zelf het resultaat nooit heeft mogen aanschouwen, zal zijn naam voor altijd aan de Oude Rijkswerf Willemsoord en de geschiedenis van Den Helder verbonden blijven.

Het unieke complex Willemsoord is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder dat zich verder ontwikkelt tot open stadsdeel. De restauratie van Willemsoord heeft een groot aantal jaren in beslag genomen met als resultaat een schitterend cultureel erfgoed. Willemsoord huisvest een diversiteit aan ondernemers en nautische en culturele instellingen.

De Landswerven en Rijkswerf Willemsoord Den Helder

Auteur Rens Schendelaar heeft het boek ´De Landswerven en Rijkswerf Willemsoord Den Helder´ geschreven. “Ik heb 48 jaar lang bij de Marinewerf gewerkt en nu ben ik met pensioen. De Rijkswerf bestaat 200 jaar en dit vond ik een mooie aanleiding om hier een boek over te schrijven. Inmiddels is dit mijn zesde boek, mijn voorgaande boeken gaan over regionale historie. De uitdaging van dit boek is dat ik de gemeentegrens ben overgegaan, dit boek gaat over alle marinewerven die er in Nederland zijn (geweest). Voor mij was het een leuke uitdaging om onderzoek te doen en om een compleet beeld te krijgen van de marinewerven“.

Van jongs af aan is Rens Schendelaar geïnteresseerd in lokale geschiedenis. Hij schrijft sinds 1992 artikelen op historisch en geografisch gebied met name over de Den Helder en omstreken. Afgelopen dinsdag, 20 september, heeft Rens het eerste exemplaar in het Marinemuseum overhandigt aan de huidige directeur; Commandeur J. Hodes van DMI.

Speciale postzegel

Ter gelegenheid van 200 jaar Rijkswerf Willemsoord geeft de Helderse Postzegelhandel een speciale postzegel uit en in het Marinemuseum is een foto expositie ingericht met als thema 200 jaar Rijkswerf.

Het boek

Het boek van Rens Schendelaar is verkrijgbaar bij het Historisch Documentatiecentrum Marinebedrijven op de eerste verdieping in het gebouw Dukdalf op de Oude Rijkwerf voor 15 euro per exemplaar. Geopend maandag- en dinsdagochtend van 09.00-12.00 uur en donderdagmiddag van 13.00-16.00 uur. Alleen contant betalen mogelijk.

cover.