Start van nieuw keuzevak op het mbo: maritieme drones

Algemeen
Klaslokaal met enthousiaste studenten
Klaslokaal met enthousiaste studenten (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER -  In Den Helder werken diverse organisaties en overheden volop aan de technologie van de toekomst. Denk aan waterstof en nieuwe maritieme technologieën. Om deze technologieën goed toe te kunnen passen in de regio, is onderwijs en kennisontwikkeling cruciaal. Daarom investeert de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland in onderwijs. Onderwijs dat ook goed aansluit bij de vragen vanuit het bedrijfsleven. Dit schooljaar was de start van het keuzevak drones in het mbo, bij onderwijsorganisatie Vonk.

Mbo-keuzevakken METIP (Maritime Emerging Technologies Innovation Park)

Om studenten binnen onze eigen regio kennis te laten maken met nieuwe maritieme technologieën is er in maart 2022 een overeenkomst afgesloten tussen de Regio Deal en het Clusius (sinds augustus jl. samen met het ROC Kop van Noord-Holland verder gegaan onder de naam Vonk) voor het realiseren van keuzevakken binnen het mbo. Het gaat dan om keuzevakken waar drones, xr/vr en 3d-printing aan bod komen.

Start keuzevak Droning toepassingen

In september is het keuzevak Droning toepassingen van start gegaan. Zo’n 40 studenten van de opleidingsrichtingen veehouderij en ICT breiden hun kennis over drones uit. Ze leren de basiselementen rondom vliegen en onderhoud van drones. De start is in eerste instantie in Schagen. Daar is namelijk gelegenheid om veilig in de buitenlucht te kunnen oefenen met het vliegen met drones. De bedoeling is om ook drone-oefenlocaties in Den Helder te realiseren, nabij de onderwijslocaties. Informatie over de genoemde opleidingen die kennismaken met de droningtoepassingen vind je op www.vonknh.nl.

Hans Visser, projectleider Onderwijs Regio Deal en coördinator voor Technologie en Toepassing binnen Vonk vmbo: ‘De eerste lessen Droning toepassing zijn van start gegaan met studenten van Vonk mbo. De drone heeft ongekende toepassingen, bijvoorbeeld voor de maritieme sector. Docenten zijn er goed in opgeleid en studenten zijn wild enthousiast!’ Studenten Christa en Sarah volgen de opleiding Veehouderij en zijn ook enthousiast: ‘het keuzedeel Droning is heel erg handig voor als je bijvoorbeeld koeien wilt tellen, dat je je gras kan bekijken, wanneer je kunt gaan maaien. Daarom hebben wij dit keuzevak gekozen.’
 

Kijk voor meer informatie op kopregio.nl en vonknh.nl. Of bezoek de open avond bij Vonk op 22 november.

Afbeelding
Drone
Afbeelding