Fietstocht ´Rampen van Den Helder´

Algemeen
Fiets langs de rampen van de stad.
Fiets langs de rampen van de stad. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In het kader van het thema ‘Wat een ramp!’ van de maand van de Geschiedenis zijn meerdere culturele instellingen in Den Helder bij elkaar gekomen om een leuk programma te vormen rondom dit thema. Den Helder heeft namelijk vele rampen overleefd: branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen en zeeslagen. Vele verhalen liggen verscholen en tijdens de maand van de Geschiedenis in oktober worden deze verhalen publiekelijk verteld.

Bij een ramp in Den Helder denken we vaak aan de Tweede Wereldoorlog. Den Helder werd, als belangrijke marinestad, hevig gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Echter meer rampen troffen Den Helder. Wist je bijvoorbeeld dat in 1614, 36 huizen in Den Helder werden verwoest tijdens een grote brand? Of dat tijdens het Rampjaar op 21 augustus 1673 Michiel de Ruyter een 10 uur durende zeeslag voer tegen de verenigde vloten der Fransen en Engelsen? En wat denk je van de vele stormen en watervloeden die Den Helder en omgeving heeft gekend, waar vele mensen hun leven verloren of juist gered werden door helden zoals Dorus Rijkers. Ook de pest heeft meerdere malen Den Helder bezocht en nam het leven van tienduizenden mensen. Al deze rampen hebben verhalen achtergelaten en een aantal van deze verhalen zullen aan bod komen tijdens de fietstocht De rampen van Den Helder.

Programma

Deze fietstocht heeft een twee tot drie uur durend programma waar je op de fiets, begeleidt door een kundige gids, langs de bibliotheek School 7, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum fietst. Bij elk van deze locaties wordt een verhaal verteld van een specifieke ramp in Den Helder of omgeving en de gevolgen daarvan op de stad en haar bewoners.

Goed om te weten

De fietstocht wordt vier keer georganiseerd in oktober en kost 5 euro per persoon. Dit is inclusief koffie of thee en een koek. Startkaarten zijn te verkrijgen in de Experience Store in de Spoorstraat 2 in Den Helder. 

Praktische informatie

Datum: 8,15, 18 en 27 oktober.
Tijdstip: 10:00 - 12:30 uur.
Startlocatie: Experience Store Spoorstraat 2.
Kosten: 5 euro per persoon.
Meer info: www.denhelderonline.nl onder evenementen.

Contact: info@citymarketingdenhelder.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding