Echange des animaux tekenproject bij Kunsthal 45 in Den Helder

Algemeen
Het werk van Arike Gill
Het werk van Arike Gill (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Marike Hoekstra, Arike Gill en Anna Rudolf komen op 24, 25, 26 en 27 november hun gezamenlijk tekenproject Echange des Animaux uitvoeren in het kader van de Kunstvierdaagse bij Kunsthal 45. Op zondagmiddag 27 november is er om 15.00 uur een presentatie van hun gezamenlijke werk. De toegang is vrij. Ook dagen het mogelijk de kunstenaars aan het werk te zien.

Echange des animaux bij Kunsthal 45

Over hun project Echange des animaux, zeggen zij zelf: ‘’Het raakvlak dat wij als kunstenaars met elkaar hebben is ons medium. En hoewel we ons alle drie op het tekenen richten, werken wij als tekenaars allemaal toch heel verschillend. Een gemeenschappelijk, terugkerend onderwerp in ons werk zijn dieren en dierfiguren. Voor de vierdaagse in Kunsthal 45 gaan we de dieren uit elkaars werk onderzoeken, daar nieuw werk mee maken en daarop verder voortborduren. Hiermee geven we het thema ‘verhuizen’ van de Kunsthal vorm, doordat onze dierfiguren letterlijk van de ene naar de andere kunstenaar verhuizen.

Tekenend gaan we in gesprek en komen onze handschriften samen. We laten de dieren zich tot de verschillende tekenwerelden verhouden. Sporen als verfdruppeltjes, houtskoolstof, misschien ook getekende voetstapjes verbinden de werken.
Het eindresultaat zullen we waarschijnlijk in de vorm van een getekende installatie/collage presenteren. Het werken op locatie, waarbij we zullen reageren op de ruimte, zal de definitieve vorm bepalen.’’

Arike Gill

Tijdens de corona-lockdowns wandelde Arike Gill veel in stadsparken, natuurgebieden en langs het strand. Samen met haar kinderen en met een veldgids om ze op naam te brengen, ging ze op zoek naar kriebelbeestjes. Die vond ze, maar ze raakte geïnspireerd door de enorme hoeveelheid zwerfafval. Uiteindelijk verzamelde ze geen springstaarten, landslakken, krabben, kevers en oorwormen maar snoeppapiertjes, energy drinkblikjes, sappakjes, plastic flesjes, mondmaskers, peuken, sigarettenpakjes, koffiebekers en patatzakken. Die rommel ging ze ordenen, beschrijven, determineren en tekenen. Zo werden de afvalbeestjes geboren.

Anna Rudolf

‘’In mijn tekeningen is een wisselwerking tussen menselijke en dierlijke vormen te zien waarin ik na ga wie we zijn en waar we vandaan komen. Ik heb nergens een antwoord op, maar ik zoek naar mogelijkheden om in het tekenen meer te weten te komen. Ik laat in de tekeningen bewust ruimte voor interpretatie. Ik nodig je uit om zelf verder te denken.

Ik werk met houtskool en inkt op papier met afmetingen van 24 x 30 cm tot 1,5 x 2,5 m. Ook hele ruimtes gebruik ik als tekenvlak om zelf in de tekening te kunnen zijn. Deze tekeninginstallaties kun je betreden,’’ aldus Anna.

Marike Hoekstra

Marike: ‘’Mijn werk wordt gekenmerkt door een krachtige, expressieve manier van tekenen. Door het combineren van een diversiteit aan technieken ontstaan verschillende lagen, waarin de betekenis zich nooit letterlijk opdringt. Mijn vormentaal is monumentaal en organisch, contrastrijk en direct. Het materiaal is altijd zichtbaar aanwezig.

Ik ben geïntrigeerd door de betekenis van plaats en ruimte voor het menselijk bestaan. In mijn tekeningen onderzoek ik sinds een aantal jaar specifiek de tuin als geconstrueerde omgeving, als een plek die zich tussen het menselijk bestaan en de natuurlijke omgeving bevindt. Het leven in de tuin is een manier om ons terug te trekken van de buitenwereld, door het scheppen van een eigen buitenwereld. Ik onderzoek in mijn tekeningen de spanning die dat oproept, zowel in de verhouding tussen mens en natuur, als in de sociale verhoudingen.’’

Tekening van Anna Rudolf
Marike Hoekstra maakte dit kunstwerk