Slenteren door Den Helder met Cees Rondèl

Algemeen
Slenteren door Den Helder
Slenteren door Den Helder (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Een tijdje geleden zat ik op de televisie te kijken naar het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten en daarin was een voormalige Hervormde Kapelkerk in Deventer te zien die tegenwoordig als woonhuis word gebruikt! U vraagt zich waarschijnlijk af waar ik op doel. Nou als je zo eens om je heen kijkt in onze stad zijn er toch al wat kerkgebouwen die hun religieuze status hebben verloren en een andere functie hebben gekregen. 

De eerste kerk in Den Helder die dat lot trof was de in 1876 in gebruik genomen O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in de Jan in ‘t Veltstraat die in 1990 haar deuren sloot. De kerk heeft daarna verschillende functies gehad, zeg maar van restaurant tot pakhuis. Maar toch is er iets van de O.L.V.O.O. gebleven, en dat zijn de glas-in-lood ramen met de heiligen er op afgebeeld, die iedere dag als de zon opkomt weer tot leven komen! En laatstelijk is ook de Doopsgezinde kerk aan de Kerkgracht 49 buiten gebruik geraakt en heeft als ik het goed begrijp inmiddels ook een woonfunctie gekregen. 

Ik vraag mij alleen af wat er met dat fantastisch mooie Flaes & Brünjes kerkorgel is gebeurd wat in vroeger tijden met z’n klanken de kerkgangers op zondagmorgen verwelkomde. En enige maanden geleden werden we ook getroffen door het nieuws dat de Evangelisch Lutherse kerk in de Wezenstraat 68 in de verkoop is gezet wat haar bestemming gaat worden moeten we nog afwachten. En om wat in nostalgische kerksferen te blijven laat ik u vandaag een prachtige afbeelding van de voormalige O.L.V.O.O. kerk in de Jan in ‘t Veldstraat zien. Het unieke van deze afbeelding zit in dat kleine huisje rechts naast de pastorie daar woonde ooit de in 1886 geboren en in 1947 overleden kapelaan Herman Alink de eerste vlootaalmoezenier van de Koninklijke Marine.