Slenteren door Den Helder met Cees Rondèl

Algemeen
Het Zoölogisch Station aan de Buitenhaven.
Het Zoölogisch Station aan de Buitenhaven. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Met de regelmaat van de klok krijg ik van lezers van deze rubriek een vraag of ik eens een bepaalde foto kan laten zien waar men een herinnering aan heeft! En deze keer ging de vraag naar een afbeelding van het Zoölogisch Station aan de Buitenhaven.

Het is gek maar het Zoölogisch Station is al weer vele jaren geleden gesloopt net als het kantoor van de rijkspolitie te water wat er naast stond maar in gedachten kan ik het zo voor de geest halen. Maar vandaag kan er nog eens omgekeken worden naar een ansichtkaart uit het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw waarop het goed onderhouden rijksgebouw te zien is.

Sieraad voor het oog

Domeinen zorgde ervoor dat het gebouw waarin het Zoölogisch station gevestigd was een sieraad voor het oog was daar aan de oostzijde van de Buitenhaven. Ik fiets nog regelmatig een rondje over de Buitenhaven maar van de sfeer die er vroeger heerste is niet veel meer terug te vinden, ik weet ook wel dat dat verschillende oorzaken heeft gehad. 

Zo zijn er heel wat gebouwen gesloopt vanwege het op Delta hoogte brengen van de Helderse Zeedijk in de jaren zeventig van de vorige eeuw. En, en dat is ook weer mooi, een aantal gebouwen hebben al dat sloopwerk overleefd zoals het voormalige kantoorgebouw van de douane en het Loodswezen, tegenwoordig is daar een computerbedrijf in gevestigd. Maar toch behoudt het rondje Buitenhaven zijn aparte sfeer, dat komt ook door de bedrijvigheid van de Offshore.