Eerste zeepaardje binnen bij Ecomare

Algemeen
De zeewatertemperatuur is momenteel te laag voor zeepaardjes.
De zeewatertemperatuur is momenteel te laag voor zeepaardjes. (Foto: aangeleverd)

TEXEL - Ecomare heeft weer een zeepaardje in de winteropvang. Het visje is zondag gevonden, levend aangespoeld op het strand bij paal 17. De zeewatertemperatuur is momenteel te laag voor zeepaardjes. Het zeepaardje wordt in het Zeeaquarium van Ecomare verzorgd, tot de watertemperatuur in de Noordzee weer voldoende is gestegen.

De laatste jaren gebeurt het vaker dat er levende zeepaardjes op het strand worden aangetroffen. Het zijn tot nu toe steeds kortsnuitzeepaardjes, de meest voorkomende soort zeepaardjes in de Noordzee. Zeepaardjes trekken, als het kouder wordt, naar diepere, warmere delen in de zee. Als ze in water van minder dan 9 graden komen, raken ze onderkoeld. Bij harde wind kunnen ze dan op drift raken en aanspoelen.

Ecomare en Diergaarde Blijdorp hebben een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes. Een nog levend, onderkoeld zeepaardje kan dus naar een van beide opvangplekken worden gebracht. Het visje wordt dan langzaam opgewarmd en krijgt een plekje in een geschikt aquarium, met wier om zich aan vast te houden. Het zeepaardje van zondag is in het Zeeaquarium van Ecomare te bekijken in een klein wandaquarium. Naar verwachting zal hij half mei weer terug kunnen naar zee.