Afval scheiden in Den Helder nog makkelijker

Algemeen
Tijdens de ‘onbemande’ openingsuren kunnen inwoners snoeiafval, puin en grond kwijt.
Tijdens de ‘onbemande’ openingsuren kunnen inwoners snoeiafval, puin en grond kwijt. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - HVC wil afval scheiden zo makkelijk mogelijk maken om nóg meer grondstoffen te hergebruiken. Het afvalbrengstation in Den Helder is sinds 1 maart 2023 ook van maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend.

Drukte op het afvalbrengstation

 Inwoners kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt, zonder dat het personeel van HVC aanwezig is. Na Hoorn zijn Den Helder en Schagen de volgende gemeenten waar een onbemand afvalbrengstation van start gaat.

Al jaren nemen de bezoekersaantallen op de afvalbrengstations toe. Dat is goed nieuws, want het inleveren van grof afval op het afvalbrengstation draagt bij aan een beter milieu. Door grof afval in te leveren bij het afvalbrengstation kan het hergebruikt worden en gaan kostbare grondstoffen niet verloren. Jouw oude spullen krijgen een tweede leven. Zo worden er van een kapotte tuinstoel of wasmand weer zeepflacons, bierkratten en bermpaaltjes gemaakt.

Nog makkelijker

Keerzijde van deze drukte is dat de wachtrijen langer worden. HVC wil het zo makkelijk mogelijk maken om afval te blijven scheiden. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: “We zijn op zoek gegaan naar een oplossing voor de drukte op het afvalbrengstation. In 2020 zijn we gestart met een onbemand afvalbrengstation in Hoorn. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en de ervaringen zijn positief, daarom starten we ook in Den Helder en Schagen met een onbemand afvalbrengstation.”

Trage stromen

Tijdens de onbemande uren kunnen de drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen gebracht worden: snoeiafval, puin en grond. Het kost namelijk vaak veel tijd om deze spullen uit een auto of aanhangwagen te laden. Er is daarom voor gekozen om het inleveren deze 3 stromen tijdens de onbemande uren mogelijk te maken.

Toegang en veiligheid

Het onbemande afvalbrengstation heeft een andere ingang dan het reguliere afvalbrengstation. De ingang van het onbemand afvalbrengstation zit aan de achterkant van het terrein (Kruising Handelskade en Het Arsenaal). In de avonduren en op zondag is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.