Kinderen van de kinderraad willen Den Helder graag schoonhouden

Algemeen
Kinderen van de kinderraad willen Den Helder graag schoonhouden.
Kinderen van de kinderraad willen Den Helder graag schoonhouden. (Foto: Pexels.com)

DEN HELDER - De nationale Opschoondag stond zaterdag 18 maart centraal. Kinderburgemeester Dien Hoogland en de kinderen van de kinderraad willen Den Helder graag schoonhouden. Daarom gingen zij, samen met hun scholen, rond de Opschoondag in Den Helder opruimen. 

Ruim je op, ben je top

De kinderraad heeft besloten zich te willen inzetten voor een schonere stad. Dit vinden ze erg belangrijk voor het milieu en ook om een mooiere omgeving te hebben. Met een campagnefilm trapten ze de campagne; ‘Ruim je op, dan ben je top’ af. In de film worden alle inwoners van Den Helder uitgenodigd zelf een steentje bij te dragen, zoals op 18 maart en liefst het hele jaar door. De film is te zien via deze link: www.denhelder.nl/kinderburgemeester

Scholen

De kinderen van de kinderraad hebben als echte ambassadeurs de film ook op hun eigen school laten zien. Verschillende scholen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de kinderen om de handen ineen te slaan en organiseerden daarom rond de nationale Opschoondag een aantal opruimacties. 

Zo kwamen de kinderen van de Sarkonscholen in Den Helder en Julianadorp in actie om de buurt rondom de scholen op te ruimen. Op vrijdag 17 maart ruimden de leerlingen van de Vlieberg een stuk op vanaf het schoolplein aan de Baljuwstraat tot aan het park bij station Zuid. Ook rond De Trimaran werd flink opgeruimd. Op vrijdag 17 maart maakten de kinderen de omgeving van de school schoon. Ook maakten kinderen posters of flyers met de oproep aan buurtbewoners om mee te helpen zwerfafval op te ruimen.

Wandelen voor Water

 Kopwerk Basisschool De Fontein heeft een nieuw schoolplein en dat moest natuurlijk onderhouden worden. Dat gingen leerlingen van De Pijler (groenonderhoud) uitvoeren. Dinsdag 21 maart deed Meerwerfschool De Dijk mee aan Wandelen voor Water. Dit is een sponsorloop van 5km waarbij geld wordt ingezameld voor waterprojecten in Afrika en Azië. Tijdens deze dag namen de kinderen vuilniszakken en grijpers mee om het afval op en rond de dijk mee te nemen en op te ruimen. En de kinderen van Kopwerkschool Schoterduijn liepen op woensdag 22 maart een rondje door hun straat of wijk en verzamelden tien minuten lang al het afval dat ze zagen. Op donderdag en vrijdag ruimden ze het afval op dat ze tegenkwamen tussen huis naar school.

Schone stad

Iedereen kon helpen Den Helder schoon te houden. Kinderburgemeester Dien Hoogland én de kinderen van de kinderraad houden van een schone stad. “Daar zetten we ons voor in, maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we iedereen voor nodig.” “Je kan zelf al veel betekenen” zo stelt de kinderraad. “Neem, als je de hond uitlaat, een extra zak mee om onderweg zwerfafval in te doen”, zegt David. ‘’Gooi niet je eigen afval op straat, maar zoek een prullenbak of neem je afval mee naar huis. Het duurt jaren voordat zwerfafval, zoals kauwgom, weer uit de natuur weg is” stelt Levi. 

Inspraak

Het kinderburgemeesterschap en de kinderraad maken het mogelijk voor kinderen om zich te laten horen. Dit is belangrijk en waardevol. Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, het vormen van een eigen mening, daarover praten en samen tot een beslissing komen is de basis voor democratie. In de kinderraad leren kinderen hoe de lokale democratie in een gemeente werkt en hebben ook inspraak hierin.