Paastassenactie stichting Present Den Helder & Texel weer van start

Algemeen
Anneke Bais en Herman Dubbeldam.
Anneke Bais en Herman Dubbeldam. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

Bovengenoemde stichting - sinds 2006 actief in Den Helder en op Texel - wordt vertegenwoordigd door de twee bevlogen coördinatoren Herman Dubbeldam (algemeen coördinator) en Anneke Bais (coördinator vrijwilligers). “Van oorsprong is onze stichting een christelijke organisatie, maar wél een die er voor iedereen is. Eenieder is het waard om geholpen te worden, want we mogen er allemaal zijn”, steekt Anneke Bais enthousiast van wal in aanwezigheid van de al net zo bevlogen stagiaire Chelsea Manck die haar handjes ook al flink heeft laten wapperen voor de stichting. Door de jaren heen heeft Present Den Helder & Texel haar bestaansrecht meer dan eens bewezen, maar hoe gaat het daar eigenlijk in zijn werk?

DEN HELDER - In Den Helder is een tweetal organisaties actief waarvoor zo’n honderd à honderdtwintig vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten. Het betreft hier de stichtingen Present den Helder & Texel en Het Boelhuys. De eerstgenoemde stichting verbindt mensen die iets te bieden hebben met mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Ofwel: Present fungeert als makelaar tussen beide partijen en doet dat met hart en ziel.

Het is niet wát we zijn, maar wie we zijn...

Pannenkoeken

“Waar andere hulporganisaties in eerste instantie met de hulpvraag aan de slag gaan, draaien wij het om. Wij zoeken eerst groepen vrijwilligers en aan hen stellen we de vraag wat zij kunnen betekenen voor mensen die onze hulp heel goed kunnen gebruiken”, legt Anneke uit. “De groepen geven dus zelf aan wat ze willen gaan doen. Zo komt het voor dat wij een woning van iemand die daartoe niet goed meer in staat is, grondig gaan schoonmaken. Ook het bakken van pannenkoeken, wandelen of fietsen met mensen of een huis voorzien van een nieuw behangetje behoren tot de activiteiten. Op deze manier zorgen we voor een mooie dag die aansluit bij de vrijwilligers. De hulpvragen kunnen alleen door maatschappelijke organisaties aangemeld worden. Wij werken samen met een kleine honderd organisaties. De hulp is altijd onderdeel van een zorgplan. Zo komt de hulp terecht bij de mensen die het écht nodig hebben en wordt tevens de opvolging geregeld. Door de koppeling tussen aanbod en hulpvraag ontstaat een project met een waardevolle ontmoeting tussen mensen die elkaar anders niet zo snel zouden tegenkomen. Hoe mooi is dat?”

Het Boelhuys

Om een en ander voor de stichting Present Den Helder & Texel blijvend te kunnen financieren is op een goed moment de christelijke stichting Het Boelhuys opgericht. Onder de vlag van deze stichting werden twee kringloopwinkels geopend waarvan de volledige netto-opbrengst geheel ten goede komt aan Present Den Helder & Texel. “Sinds kort zijn we ook officieel een dag-activiteitencentrum”, vult Herman Dubbeldam aan. “Op onze locatie aan de Drs. Bijlweg hebben we de tijd en ruimte om mensen vanaf achttien jaar die zorg vanuit het persoonsgebonden budget ontvangen of een indicatie vanuit de WMO hebben, de nodige begeleiding en activiteiten te bieden. Deze mensen kunnen bijdragen aan de werkzaamheden van Het Boelhuys, maar als dat beter past zijn er ook tal van andere dingen te doen, zoals het opknappen van meubels of fietsen maar ook knutselen, schilderen, kleuren en koken. Dit alles bieden we aan zonder enige vorm van productiedruk. Het is louter en alleen een warm nest, waarbij we niet kijken naar wat je niet kunt maar wat je wél kunt. Daar gaan we mee aan de slag.”

Paastassen

Een andere actie waarmee Present zich stevig op de kaart heeft gezet is die van de paastassen. Anneke: “Stel je eens voor. De deurbel gaat, je doet open en er staat iemand die je niet kent, nou ja, of misschien toch wel een beetje van verderop in de straat. Je krijgt een goedgevulde tas overhandigd en die persoon wenst je ‘gezegende paasdagen!’. Na vier edities en ruim 850 tassen verder mogen we uit ervaring spreken dat het de ontvanger echt iets kan doen. Het feit dat er aan je gedacht wordt kan veel losmaken en iemand het gevoel geven dat hij of zij geliefd is. Zoals de tekst op de tas al zegt; ‘je bent geliefd’. Je naaste liefhebben als jezelf en omzien naar een ander wordt zo op een praktische wijze toegepast. Wie heb jij in gedachten om vlak voor de paasdagen een tas te geven? Misschien ken je meerdere mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken! Een buurtje, een collega of iemand uit de familie? Of wil je een tas doneren? Dat kan ook. Dan zorgen wij dat jouw tas(sen) goed terecht komen. Laten we samen een stukje liefde uitdelen in deze gekke tijd!”

Vrijwilligers

Via de link https://stichtingpresent.nl/denhelder/acties/paastassenactie-2023/ kun je lezen hoe je de tas - waaraan ook basisschool De Kluft en de Jumbo in Anna Paulowna bijdragen - bestelt. Doe het voor 25 maart. 

Present Den Helder & Texel helpt jou om je in te zetten voor mensen met een tekort aan financiële middelen, eenzaamheid of met een slechte gezondheid. Gewoon in je eigen woonplaats iets voor een ander betekenen en ontmoeten. Ook met je gezin, collega’s, vrienden of als individuele vrijwilliger bij Present Den Helder & Texel actief worden? Ga naar https://stichtingpresent.nl/denhelder/ en geef je op. Ook financiële bijdragen zijn te allen tijde van harte welkom.

“Financiële middelen zijn nu eenmaal onontbeerlijk om laagdrempelig te kunnen blijven opereren, want iedereen is het waard om geholpen te worden”, besluiten de gepassioneerde coördinatoren, die zich - evenals de vele vrijwilligers - elke dag weer op onbaatzuchtige wijze inzetten voor Present.