Krijgt Den Helder zijn eigen officiële skeelerclub?

Algemeen
Vlnr: Jeroen Kooijman, Martijn Kooijman en Rodney Hooijman.
Vlnr: Jeroen Kooijman, Martijn Kooijman en Rodney Hooijman. (Foto: ISDH)

DEN HELDER - Drie rasechte Jutters die elkaar al vanaf hun kleutertijd kennen, vatten onlangs het plan op om in Den Helder een skeelerclub in het leven te roepen. Jeroen Kooijman (44), Martijn Kooijman (39) en Rodney Hooijman (42) trekken regelmatig de skeelers aan en rijden dan met elkaar tussen de tien en veertig kilometer per keer. Naar aanleiding van een open skeelerdag welke de wieler- en mountainbikevereniging HRTC DOK zo’n anderhalf jaar geleden organiseerde, vroegen de drie mannen zich af of er in Den Helder behoefte is aan een officiële skeelerclub. 

Skeeleren is een heerlijke sport om je conditie te verbeteren

De gebroeders Kooijman en Rodney Hooijman groeiden op in de Vechtstraat waar de skeelers vanaf de tienerjaren een grote rol in hun levens speelden. Destijds was dat zeker het geval bij Jeroen en Martijn. “Ik heb vroeger wel even geskeelerd maar heb het drie jaar geleden pas weer goed opgepakt en daar ben ik blij om”, laat Rodney weten. “Het is een heerlijke sport om je conditie te verbeteren. Bovendien is het voor je lichaam minder belastend dan hardlopen, maar je verbrandt wel net zoveel calorieën.”

Animo

Omdat voornoemde heren zoveel plezier beleven aan de skeelersport vroegen zij zich tijdens hun gezamenlijke rondes af of er in Den Helder behoefte is aan de oprichting van een skeelerclub. Zij zijn namelijk niet de enigen die met de regelmaat van de klok de skeelers aantrekken. Rodney: “Ik werk in de buitendienst en zie veel mensen op fietspaden en de openbare weg skeeleren. Jeroen en Martijn rijden veel door de duinen en zien ook daar veel mensen skeeleren. Dus ja, er wordt wel geskeelerd in de stad en omgeving, dus wij denken dat er genoeg animo voor een skeelerclub is.”

Enthousiast

Met de gezellige open skeelerdag bij HRTC DOK nog vers in het geheugen willen de heren dit plan maar wat graag uitrollen in Den Helder. Temeer omdat de dichtstbijzijnde skeelerclub (met 170 leden, red.) zich in Purmerend bevindt. “Door corona kwam alles op een laag pitje te staan, tot een paar weken geleden. Toen wij de verantwoordelijke mensen bij DOK benaderden met ons verzoek, reageerden zij heel enthousiast. We werden meteen uitgenodigd voor een gesprek met de voorzitter en secretaris. Het was een leuk gesprek waarbij wij onze ideeën kenbaar maakten en zij echt met ons meedachten.
Indien er genoeg leden zijn, stellen zij ook het clubgebouw open zodat het toilet beschikbaar is en er consumpties gekocht kunnen worden.”

Open dag

Dientengevolge besloten Jeroen, Martijn en Rodney bij DOK een open dag te organiseren op zondag 30 april. “Toen wij deze open dag kenbaar maakten, werden wij benaderd door HRTC DOK met de mededeling dat zij een skatekar hadden geregeld zodat er skates beschikbaar zijn op de open dag. Geweldig toch? Kortom, dit is de ultieme gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de sport en de baan. En dat op een veilige manier want skeeleren op de openbare weg heeft zo zijn uitdagingen. Zeker voor de beginner kan het erg gevaarlijk zijn. Door de samenwerking met HRTC DOK hebben wij een baan beschikbaar waar men veilig kan (leren) skeeleren. De ervaren skater kan op een mooie asfaltweg kilometers rijden en de beginner kan er op een veilige manier de eerste meters maken.”

Voorwaarden

De voorwaarden waaraan de nieuwe skeelerclub bij DOK dient te voldoen zijn volgens Jeroen, Martijn en Rodney te overzien. “Indien HRTC DOK trainingen heeft of een evenement op de zondag, dan is de baan voor ons gesloten. Parkeren dient te worden gedaan op de parkeerplaats op de Doggersvaart. Tevens moeten we de baan netjes en schoon achterlaten, op de parkeerplaats staan vuilnisbakken. Als we op 30 april genoeg nieuwe leden werven, gaan we in de loop van het jaar opnieuw aan tafel met HRTC DOK. Dan wordt gekeken naar de inrichting van de club. Aansluiting bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) behoort tegen die tijd zeker tot de mogelijkheden. Uiteraard willen wij ook wedstrijden gaan organiseren, tijdritten, marathons en voor de beginner skatelessen.”

Aanmelden

Lid worden van de toekomstige skeelerclub kan vanaf acht jaar met eigen skeelers en is dit jaar gratis. Rijden met een helm is verplicht. “Als de club officieel een feit wordt houden wij waarschijnlijk de naam inlineskate-Den Helder aan als naam. Afgekort wordt het dan ISDH”, besluiten de heren. 

Maak zondag 30 april kennis met de skeelersport en zorg dat ISDH er komt! Iedereen is welkom tussen 09.00 en 12.00 uur om te komen kijken en te skaten. Aanmelden kan via info@inlineskate-denhelder.nl en de website is www.inlineskate-denhelder.nl  1.  
  1.  

.

  1.  
  1.  
  1.  
Afbeelding