Dier van de week: Nozz

Column
Nozz
Nozz (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Nozz is een knappe cypers witte gecastreerde kater met geschatte geboortedatum: 06-12-2021. Het heeft even geduurd voor we nader konden bekijken of het een poesje of een katertje is. Zeker de eerste dagen vond hij het absoluut geen pas geven om zo intiem met elkaar te zijn. Ach geef hem eens ongelijk, het is ook spannend zo in een onbekende omgeving. Als gevonden in het asiel gekomen, geen eigenaar gemeld en nu… nu is het tijd voor een nieuwe toekomst.

Wat is hij veranderd! Op dit moment is hij aan het wennen in de open kattenkamer. Met kennismaken eerst even voorzichtig snuffelen maar al snel krijg je kopjes en mag je aaien. Linkerzij, rechterzij, wat een feestje. Toch zit er een maar aan dit positieve verhaal: Nozz kan erg in de stress raken als hij het gevoel van controle kwijt is, bijvoorbeeld met optillen, in een mandje doen, bij de dierenarts enz. En die stress uit zich dan in een soort van ontploffing. Iets met een kat in het nauw. Hij heeft dan ook echt tijd nodig om weer in balans te komen. Misschien omdat hij in zijn verleden minder prettige ervaringen heeft gehad maar ook een onvoorspelbare omgeving wil nog weleens de oorzaak zijn van dit gedrag. Moeilijk om iets over te zeggen zonder voorgeschiedenis, zeker wel iets om rekening mee te houden. De ervaring leert dat met rust en voorspelbaarheid het gedrag steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

Om die reden zijn we voor Nozz op zoek naar een niet al te drukke omgeving. Soortgenoten lijken geen probleem, een juiste match is wel belangrijk. Een gezin met kindjes doen we liever niet, graag een (jong) volwassen omgeving. Of hij kan samenwonen met een hond is niet bekend. Keurig kattenbakzindelijk en fan van gewoon gezonde kattenbrokjes met dagelijks een beetje zacht. Als hij goed gewend is aan een nieuwe omgeving en zijn nieuwe mensen wil hij vast lekker naar buiten; eerst bouwen aan goed teamwork, daarna buitenspelen.

Heeft u wat tijd, ruimte en begrip in de aanbieding? Kom kennismaken met de knapperd, u bent welkom! We werken op afspraak info@schuthok.nl.