Kunst en cultuur staat hoog op de agenda in Den Helder

Cultuur
Wethouder van Cultuur, Camara, scoort kunstwerk.
Wethouder van Cultuur, Camara, scoort kunstwerk. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De gemeente Den Helder heeft Kunst en cultuur hoog op de agenda staan. Voor wethouder Camara reden om op 23 maart de Kunstuitleen te bezoeken en gelijk abonnee van de Kunstuitleen Den Helder te worden.

Pontificaal in zijn kantoor hangt vanaf heden een kunstwerk waar niemand omheen kan. In De Kunstuitleen werd de wethouder rondgeleid door Inge Beeftink. Samen bekeken ze het uiteenlopende aanbod aan kunstwerken uit de collectie.

Camara was verrast over wat hij allemaal zag Zo bekeek hij onder meer een werk van kunstenaar Guda Koster. Een fotowerk  van een persoon met een opvallend kostuum aan ligt in een relaxte houding op een bank. Haar hoofd is niet zichtbaar want dat zit in het kostuum en vormt een soort kussen.

‘’Deze valt wel op en is vervreemdend maar als ik dit werk ophang in mijn kamer, dan draag ik niet uit dat er flink gewerkt wordt. Geen goede boodschap in mijn geval’’ merkte Camara lachend op.

Een langwerpige portrettenreeks van kunstenaar Piet Lont, sprong ook in het oog. Doorleefde gezichten van mensen met een lang leven achter zich. ‘’In de toekomst moet deze zeker eens op mijn kamer hangen. Deze portretten zijn uit het leven gegrepen.’’

Maar welke nu werd uitgekozen, is een werk van Emo Verkerk. Een krachtige meeuw, die voor een typische Helderse vlet komt aanvliegen. Volgens Camara een mooi symbool om zijn wethouderschap te illustreren. ‘’Bovendien is Verkerk een belangrijke kunstenaar in onze stad en hij is wijdverbreid bekend. Dat is zeker iets om trots op te zijn.’’