Vrijwilliger in beeld

Nieuws

DEN HELDER - “Het zit gewoon in onze genen”, is de uitspraak van de moeder van Carla Hoekstra (38), vrijwilliger van Home-Start. “Mijn moeder is al jaren lang actief als vrijwilliger en zelfs mijn dochter van veertien doet al vrijwilligerswerk”.

Wat is Home-Start precies? Onder de grote paraplu van de organisatie Humanitas is Home-Start een aparte tak. Home-Start geeft ondersteuning, hulp en vriendschap aan ouders met minimaal één kind tot zeven jaar. Dat kunnen ouders zijn waarvan de vader lang weg is (varen) en die nieuw zijn in hun woonomgeving. Of het gaat om eenoudergezinnen die er alleen voor staan en soms een zetje in de rug goed kunnen gebruiken. Maar soms ook mensen die hun huis of hun financiële zaken niet op orde krijgen.
Mensen die om wat voor reden dan ook geen groot sociaal netwerk hebben kunnen opvoeden soms als lastig ervaren. Hoe prettig is het dan wanneer iemand je bij komt staan en een luisterend oor biedt. De Home-Start vrijwilliger is er echt voor moeder/vader en kind en zal dus nooit buiten het gezin om overleg plegen met wat voor instantie dan ook. “Soms komen deze mensen via de reguliere hulpverlening bij ons, maar onze cliënten kunnen ook uit zichzelf bij ons komen”, zegt Carla.
Carla is zelf zonder werk en is hard zoekend naar een baan. “Probleem is dat men tegenwoordig een papiertje wil zien, en dat heb ik met mijn 4VWO niet. En de getuigschriften van de Koninklijke Marine voldoen niet altijd voor een burgerbaan. Vandaar dat ik nu wel tijd heb voor deze prachtige vrijwilligersbaan waar ik een hoop ervaring op doe. Overigens als ik weer een betaalde baan zou hebben, dan bleef ik dit vrijwilligerswerk er naast doen.Onze cliënten kunnen maximaal een jaar van onze diensten gebruik maken. Daarna moeten ze in staat zijn om het zelf weer op te pakken. Soms iets langer en alles altijd in goed overleg met elkaar. Iemand die bij onze organisatie aanklopt voor hulp krijgt eerst een intakegesprek waarbij de coördinator aanwezig is en daarna wordt deze met de vrijwilliger in contact gebracht. Klikt het; dan gaan we verder. De vrijwilliger komt dan iedere week op bezoek."

Wal en schip

"Mijn cliënte is een Afrikaanse vluchtelinge die tussen wal en schip dreigt te raken. Ik kom iedere week bij haar thuis om haar zoveel mogelijk met raad en daad, maar ook met vriendschap bij te staan. Het is voor onze cliënten een enorme positieve boost als ze het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Luisteren kan zo belangrijk zijn”, zegt Carla. “Ik heb een collega, die iedere week vrijwel alleen bij haar cliënt zit met een bakje koffie en een koekje en alleen maar luistert. Haar cliënt kon het na een jaar weer zelf aan; mooi toch. Daarnaast kunnen we ook vaak helpen met een goed advies. De Nederlandse wetten en procedures zijn soms best lastig, vooral voor vreemdelingen.”
“Onze organisatie kan nog vrijwilligers gebruiken. Deze krijgen een hele leuke cursus van zes weken (een keer p/w) inclusief certificaat na afloop. Staat ook weer goed op je C.V.” zegt Carla. Vrijwilligers kunnen zich melden bij Angelique Lewakabessy: 0223 617188 of 06 51148612.Mailen met een vraag kan ook: denhelder@home-start.nl
Heeft uw organisatie ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers, die u eens in het zonnetje wilt zetten? Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale Den Helder (vwc@stichtingdewering.nl).