Psychologische thriller in Zevenskoop

Nieuws

DEN HELDER - Bij Cinema Zevenskoop aan Julianaplein 43 in theater Rialto in Den Helder draait tot en met 16 juni 'Ida' en van 19 tot en met 23 juni Tom à la ferme. De films worden van donderdag- tot maandagavond vertoond. Reserveren is niet nodig, er is plaats genoeg. Zaal open 20.00 uur, aanvang film 20.30 uur.


Ida - 12 t/m 16 juni

In het geheugen van de bevolking van het Polen van de vroege jaren zestig van de vorige eeuw staan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog gegrift. In geen enkel ander land werden zoveel Joden afgevoerd naar vernietigingskampen om daar een gruwelijke dood te vinden. Voor toekomstig non Anna is de oorlog een abstract gegeven. Ze heeft geen flauw benul van haar roots noch van de vreselijke ervaringen die haar familie is aangedaan. Sterker nog: Anna weet niet eens wie haar ouders zijn. Als wees is ze bij het klooster gedropt. Het geloof is haar verleden, heden en toekomst. Maar wat heeft de voor haar onbekende buitenwereld voor geheimen en geneugten en wat is er al die jaren voor haar verborgen gehouden?
Moeder-overste deelt Anna echter mee dat ze wel degelijk nog familie heeft. Voordat het meisje definitief kiest voor een leven binnen de kloostermuren wordt ze op sleeptouw genomen door haar tante Wanda. Het is een moderne zelfbewuste vrouw met een goede baan. Wanda is een hardvochtige communistische rechter en bovendien zeer geëmancipeerd. Van haar tante komt Anna te weten dat ze eigenlijk Ida heet en van Joodse komaf is. De twee familieleden gaan op zoek naar het roerige verleden van Ida en haar familie. De expeditie is niet enkel een duik in het verleden en in stoffige documenten, maar blijkt ook een persoonlijke ontdekkingstocht voor Ida zelf. Nu ze eenmaal heeft geproefd van het voor haar onbekende vrije leven heeft ze er een fiks dilemma bij.

Tom à la ferme - 19 t/m 23 juni

Psychologische thriller van en met Xavier Dolan waarin een stadse jongen op de begrafenis van zijn vriend ontdekt dat niemand van zijn geaardheid wist. De stadse jongen Tom krijgt het verlies van een geliefde voor zijn kiezen. Wanneer hij op het platteland de familie van zijn overleden vriend ontmoet, blijkt deze niets van de geaardheid van hun overleden zoon af te weten. Tom raakt helemaal verstrikt in de geheimen en leugens van zijn homofobe 'schoonfamilie' op het afgelegen landgoed. Er schuilt echter nog een veel duisterder kant achter de familie. Na J'ai tué ma mere, Les amours imaginaires en Laurence Anyways is deze psychologische thriller de vierde film die de jonge Canadese filmmaker Xavier Dolan regisseerde. Ook de hoofdrol nam hij dit keer weer voor eigen rekening. Tom à la ferme werd tijdens het Filmfestival van Venetië door de Internationale Federatie van Filmcritici uitgeroepen tot Beste Film. De hitchcockiaanse spanning blijkt een welkome toevoeging aan Dolans oeuvre. Voor het eerst schreef hij niet in zijn eentje het scenario: Tom à la ferme is gebaseerd op een ¬toneelstuk van Michel Marc Bouchard, die meewerkte aan de filmversie. Strak geregisseerd, zonder de maniertjes die zijn vorige films hinderden, is de thriller het bewijs dat de pas 25-jarige regisseur zich nog volop ontwikkelt.