Noordzeedag bij De Helderse Vallei - Volop activiteiten in natuur-educatiecentrum

Nieuws
Een zeehond. (Foto: hollandseduinen.nl)
Een zeehond. (Foto: hollandseduinen.nl) rodi.nl

DEN HELDER - Den Helder ligt aan de Noordzee. Het meeste zeeleven blijft onzichtbaar onder water, maar af en toe ziet men bijzondere dieren voorbij zwemmen. Zondag 25 februari organiseert De Helderse Vallei tussen 11.00 en 16.00 uur een ‘Noordzeedag’ met diverse activiteiten. Entree is gratis.
De Noordzee is een zee vol leven. De meeste dieren die er leven, zoals wormen, kreeftachtigen en schelpdieren, houden zich verborgen in holen en gangen onder het bodemoppervlak. Op de bodem leven garnalen, krabben en zeesterren en in de zee zwemmen vele vissen en zeezoogdieren zoals bruinvissen en walvissen.

Walvisziekenhuis

Tijdens de Noordzeedag is de hele dag het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn aanwezig bij De Helderse Vallei. Het team van experts van SOS Dolfijn staat dag en nacht paraat om te helpen wanneer walvissen, dolfijnen of bruinvissen in nood op het strand terecht komen. In het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn ontdekken bezoekers van alles over het werk dat deze experts doen. Leer welke walvissen er in de Noordzee leven, wat ze eten en welke gevaren ze tegen komen. In het veldhospitaal is te zien hoe er voor een zieke dolfijn of bruinvis wordt gezorgd. Kinderen die het Reizende Walvisziekenhuis bezoeken, ontvangen een Doe-boekje met hierin vragen en opdrachten en een leuke sticker als ze alle vragen goed beantwoorden.
Bultruggen

Tijdens de Noordzeedag geeft Mardik Leopold, marien bioloog bij Wageningen Marine Research, van 11.00 tot 12.00 uur een interessante lezing over bultruggen en potvissen. Opvallend is namelijk dat er tegenwoordig steeds vaker grote walvissen voor de Nederlandse kust, en als het tegen zit, óp de kust gezien worden. Onlangs zwom er een bultrug dagen lang rond in de haven van Den Helder. Is zo’n dier verdwaald en ten dode opgeschreven of redt hij zich hier prima? Leopold heeft op al deze vragen een antwoord.
Excursie

In de middag organiseert Landschap Noord-Holland van 13.00 tot 14.30 uur een excursie over duin en strand, waarbij informatie gegeven wordt over het leven in en rond de Noordzee. De wandeling start vanaf het parkeerterrein bij steakhouse Duinoord aan Jan Verfailleweg 622 in Den Helder.
Kinderen kunnen hun Noordzee ontdekkingen verwerken in een zandkleurplaat in het bezoekerscentrum. Iedereen is van harte welkom op de Noordzeedag, de toegang is gratis en ook het Walvisziekenhuis mag gratis bezocht worden. Aan de activiteiten zijn kosten verbonden: de lezing kost € 2,50 per persoon, het maken van een zandkleurplaat kost € 1 per stuk en de excursie kost € 2,50 per persoon. Voor de lezing en excursie kunnen bezoekers zich van te voren aanmelden via www.deheldersevallei.nl/agenda of tel. 0223-612555. De opbrengsten van de zandkleurplaat komen ten goede aan SOS Dolfijn.